Social-democratii galateni au cerut desfasurarea unei noi trageri la sorti prin care sa se stabileasca ordinea candidatilor pe buletinele de vot, pe motiv ca nu a fost respectata procedura, dar intampinarea si mai apoi contestatia depusa de acestia au fost respinse de BEJ si BEC ca nefondate.

Sfarsit de saptamana incarcat la Biroul Electoral Judetean (BEJ), unde pare ca s-a rasturnat caruta cu contestatii. Problemele au aparut imediat dupa completarea BEJ cu membrii partidelor politice. La tragerea la sorti desfasurata la data de 1 mai pentru desemnarea ordinii partidelor parlamentare pe liste, care reprezinta practic si ordinea candidatilor pe listele pentru functiile de primari si respectiv presedinte al Consiliului Judetului, formatiunile politice s-au impartit in doua tabere. De o parte s-au pozitionat PSD, PC si PRM, care s-au pronuntat pentru o noua tragere la sorti, in timp ce PD-L, PNL si alte patru partide neparlamentare reprezentate in BEJ au decis ca repetarea procedurii este inutila intrucat prima tragere s-a facut cu respectarea legii.

Social-democratii nu s-au multumit cu decizia BEJ si au formulat o intampinare la BEJ, care a fost respinsa intrucat magistratii si reprezentantii partidelor se mai pronuntasera o data in privinta acestui subiect. PSD a mers mai departe si a sesizat Biroul Electoral Central printr-o contestatie, dar in final si acest demers a avut acelasi deznodamant, actiunea fiind respinsa ca nefondata.

Rubedenii mai mult sau mai putin inchipuite

In mai multe comune din teritoriu s-a creat o adevarata psihoza in legatura cu constituirea birourilor electorale de circumscriptie. Pana acum au fost depuse la Biroul Electoral Judetean sase contestatii, jumatate dintre ele fiind admise dupa ce s-a constatat ca reclamantii aveau dreptate. De remarcat este ca una dintre aceste contestatii a fost depusa de trei partide (PC, PIN si PRM), reclamandu-se faptul ca unul dintre candidatii PIN pentru Consiliul Local Smulti era si reprezentantul PSD in biroul electoral al acestei localitati.

In aceeasi nota au fost concepute si alte doua contestatii, depuse de Partidul Democrat Liberal prin organizatiile sale de la Mastacani si Radesti, care au fost admise in final de BEJ. Prima dintre ele il viza pe sotul unei candidate de pe lista PNG-CD, care era reprezentantul formatiunii in biroul electoral. In cea de-a doua contestatie democrat-liberalii sustineau ca, in mod gresit, biroul electoral din localitate le-a respins reprezentantul, intrucat unul dintre candidatii la primaria comunei Radesti ar fi sustinut ca respectivul era ruda de gradul al doilea cu unul dintre candidatii de pe listele de consilieri. Verificarile ulterioare au scos in evidenta faptul ca sustinerea nu era reala in acest caz, BEJ dispunand completarea biroului electoral din Radesti cu un reprezentant al PD-L.