Agerpres informeaza: Arges: Initiativa legislativa a parlamentarilor PSD privind introducerea prezentei obligatorii la vot.
Senatorul social-democrat Serban Valeca a anuntat, vineri, la Pitesti, ca a initiat, alaturi de ceilalti sase parlamentari de Arges ai PSD, un proiect legislativ ce vizeaza, printre altele, introducerea prezentei obligatorii la vot.
‘Proiectul de lege initiat de noi instituie obligativitatea prezentei la vot. Ramane la alegerea fiecarui cetatean daca voteaza sau nu, dar prezenta la sectia de votare ar urma sa fie obligatorie‘, a declarat senatorul Valeca.
In opinia sa, aceasta masura va elimina vicierea rezultatului alegerilor prin folosirea listelor duble sau a altor metode de fraudare.
Potrivit expunerii de motive care insoteste initiativa legislativa, impunerea prezentei obligatorii la vot este necesara in conditiile in care participarea cetatenilor la alegeri a scazut constant, odata cu fiecare ciclu electoral.
‘Legitimitatea unei puteri aleasa in mod democratic creste odata cu procentul din populatie care a participat la vot. Obligativitatea prezentei la vot ar putea avea si o functie educativa si de responsabilizare. Fiind obligati sa se prezinte la vot, cetatenii vor fi motivati sa se intereseze si sa citeasca despre candidati si partide politice, pentru a lua decizia cea mai buna‘, se arata in document.
Initiativa legislativa vizeaza si interzicerea folosirii, in timpul campaniilor, a oricarui material electoral, ‘cu exceptia bannerelor, a afisajelor electorale si a documentelor tiparite ce cuprind oferta electorala a candidatului sau a partidului politic aflat in cursa electorala‘.
‘Interzicerea folosirii diverselor asa-zise materiale de propaganda va pune mai multa greutate (...) pe oferta electorala a partidelor si candidatilor si va reduce semnificativ cheltuielile electorale ale partidelor politice. O prezenta obligatorie la vot si interzicerea folosirii altor materiale electorale (...) va face ca politicienii si partidele sa fie mai atenti la ceea ce promit si fac si luptele electorale sa fie mai oneste‘, se mai arata in expunerea de motive.
Initiativa legislativa, care a fost inaintata Biroului Permanent al Senatului, este semnata de senatorii Serban Valeca si Constantin Tamaga, precum si de deputatii Ion Burnei, Radu Vasilica, Filip Georgescu, Mircea Draghici si Bogdan Niculescu.