DeCeNews: Nu vom sta in pozitia ghiocelului in fata lui Basescu, avertizeaza Ilie Sarbu liderul senatorilor PSD

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, care este si socrul premierului Victor Ponta, a declarat marti, la RFI, ca noua putere nu va sta "in pozitia ghiocelului" in fata presedintelui Traian Basescu, si ca Romania trebuie reprezentata la Consiliul European de la Bruxelles de seful Executivului. Vorbind despre alegerile parlamentare, Sarbu a estimat ca USL va obtine peste 60% din voturile romanilor.
Legat de reprezentarea Romaniei la Bruxelles, Ilie Sarbu a amintit ca mereu a existat o confuzie pe aceasta tema, insa a insistat asupra faptului ca tara noastra trebuie sa intre in normalitate. Potrivit liderului social-democrat, legea fundamentala "precizeaza clar ce rol are presedintele, care e rolul Parlamentului, care e rolul primului-ministru si daca le-am trata asa cum ar trebui, n-am ajunge la genul asta de discutii, care nu ne fac bine".
"Presedintele are suficiente atributii, daca vrea sa le exercite. Tot in Constitutie, la articolul 91 se spune ca presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern. Vedeti, nici astea nu le incheie asa, ca administratia prezidentiala face lucrul asta si presedintele semneaza... Si le supune ratificarii - deci numai Parlamentul ratifica - ratificarii Parlamentului intr-un termen rezonabil (...)", a mai spus socrul premierului, care fusese intrebat ce atributii ii raman presedintelui, daca Romania ar fi reprezentata la Bruxelles de Victor Ponta.
Traian Basescu "Are suficiente atributii, el mai e si arbitru intre puterile statului, dar astea ar trebui sa le exercite in limita prevazuta de Constitutie, nu la discretie. Cand vrea dansul, da mana cu un ministru, daca nu vrea, nu da. Daca vrea, il asculta cand tine o cuvantare intr-o anumita imprejurare, daca nu, face poze, rade si il ironizeaza... Nu cred ca modul asta de lucru poate continua la infinit! A continuat cand nimeni nu avea nici un fel de opinie, toti erau obedienti, stateau in pozitia ghiocelului, dar nu mai merge lucrul asta!", a subliniat senatorul PSD.

USL va obtine peste 60% la alegerile parlamentare

In privinta alegerilor parlamentare, Sarbu a estimat ca "USL-ul va obtine mult mai mult decat ce ii este necesar ca sa conduca singur". "Mi-e foarte greu sa avansez un procent pe care nu am cum sa-l justific la ora actuala, dar din ceea ce vedem, din sondaje, daca trece si proiectul de astazi (legea Ponta-Antonescu privind votul uninominal-n.r.), atunci sigur ne vom duce peste 60 si ceva la suta. Un politician trebuie sa fie optimist si in Opozitie si la Putere", a adaugat el.
Intrebat daca USL nu se va eroda la guvernare in aceste sase-sapte luni, pana la alegerile parlamentare, senatorul s-a declarat increzator ca lucrurile vor decurge cat se poate de bine. "Nu, il cunosc foarte bine pe premier si eu cred ca asa cum a inceput va continua, iar pana in toamna cred eu ca vom castiga, nu vom pierde", a declarat Ilie Sarbu.