Comerciantii din pietele Craiovei trebuie sa-si afiseze pretul avand toate cifrele de aceeasi
inaltime, nu au voie sa fumeze ori sa bea si nici sa utilizeze alte aparate electrice in afara de cantare si de casele de marcat
Consiliul Local Craiova a aprobat ieri, in unanimitate, noile regulamente dupa care se desfasoara activitatea in pietele municipiului. Conditiile impuse pietarilor sunt drastice, iar sanctiunile pentru nerespectarea obligatiilor impuse merg pana la excluderea din respectiva piata a comerciantului.

Firma, la vedere

Regulamentele pietelor craiovene impun vanzatorilor sa afiseze preturile intr-un mod in care sa nu-i mai induca in eroare pe cumparatori, stipuland ca "toate cifrele, inclusiv cele de dupa virgula, trebuie sa aiba aceeasi inaltime, de cel putin 7 cm". Comerciantii - fie ei persoane fizice sau juridice - sunt obligati sa-si afiseze numele sau denumirea la loc vizibil. Ei trebuie sa aiba in permanenta la punctul de comercializare, pentru un eventual control, atat contractul de inchiriere a mesei, cat si chitantele care sa ateste plata la zi a taxelor pentru mesele detinute. "In vederea eliminarii speculantilor, se interzice cu desavarsire subinchirierea totala sau partiala a meselor. Cei pe care ii prindem ca si-au subinchiriat masa vor fi dati afara din piata", a precizat ieri, dupa sedinta de consiliu, Bogdan Apostol, director al SC Piete si Targuri Craiova SRL.

Halatul, unde e halatul?

Alte reguli restrictioneaza vanzarea in afara spatiului inchiriat. Astfel, comerciantii nu mai au voie sa expuna marfa in fata tarabei, sa vanda produse pe trotuare sau cai de acces, ori pe aleile dintre mese. Mai mult, vanzatorii nu au voie sa bea si nici macar sa fumeze in timp ce se afla la standul propriu, ci, pentru a fuma, trebuie sa inchida sau sa lase pe altcineva in loc si sa mearga in spatiile special amenajate.
Reprezentantii agentilor economici au obligatia ca, in timp ce vand in piata, sa poarte halate verzi inscriptionate cu denumirea agentului economic. "Aceasta obligatie vine in sprijinul clientilor si intr-un alt mod: cumparatorii pot sa-i deosebeasca pe taranii care-si vand propriile produse de cei care nu le produc, ci doar le vand", a precizat directorul Apostol.
Tot prin regulament, este interzisa utilizarea in piata a oricarui aparat electric, electronic si electrocasnic, cu exceptia cantarelor si a caselor de marcat. Ca atare, pietarii nu au voie, spre exemplu, sa asculte muzica si nici sa utilizeze aparate electrice de incalzire pe timpul iernii.

Cazier pentru pietari

Prin regulamentele aprobate ieri, SC Piete si Targuri Craiova SRL introduce "cazierul pietarilor". Acesta este un registru in care se contabilizeaza toate abaterile de la regulament. Pentru fiecare abatere, comerciantul primeste intre unu si cinci puncte, iar atunci cand acumuleaza cinci puncte intr-un termen de un an va fi dat afara din piata respectiva, contractul fiindu-i reziliat.
Printre abaterile usoare, sanctionate doar cu un punct de penalizare, se numara neafisarea preturilor in mod vizibil, lipsa curateniei, neinscriptionarea denumirii sau a numelui comerciantului, nepurtarea halatului ori fumatul la locul de munca.
Refuzul de a prezenta documentele pentru control se sanctioneaza cu doua puncte de penalizare, la fel si expunerea sau comercializarea marfii in afara spatiului inchiriat. Cu trei puncte este sanctionat, spre exemplu, comerciantul care isi insulta clientul, iar maximul de cinci puncte il primeste din start cel care isi subinchiriaza masa.