Presedintii PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au semnat sambata, la Palatul Parlamentului, protocolul prin care ACD si PSD formeaza Uniunea Social-Liberala.
Anterior, Antonescu si Daniel Constantin, ca lideri ai ACD au semnat documentul care statueaza alianta dintre ACD si PSD.
"Schimbarea incepe acum. Sunt convins ca, o data cu constituirea acestei aliante, schimbarea se produce. Am incredere in aceasta alianta", a spus presedintele PC, Daniel Constantin.
Crin Antonescu, liderul PNL, a spus ca alianta incheiata astazi este "una cu Romania, pentru Romania": "Am inteles cu totii lectiile anului 2010. Am ascultat si am inteles vocea celor mai multi dintre romani. Astazi, mai repede decat s-ar fi asteptat oricine, ne dam mana cu doctrinele noastre, cu identitatea noastra, cu istoria noastra pentru prezentul si viitorul acestei tari".
Presedintele PSD, Victor Ponta, a multumit, dupa semnarea protocolului, tuturor colegilor: "Astazi cred că am raspuns la cele doua intrebari pe care romanii le puneau. Prima intrebare ear ce faceti ca sa ne scapati de Basescu, de Boc, de Udrea si de PDL. Raspunsul, astazi: ne unim. A doua intrebare ce faceti pentru noi dupa ce ne scapati de Basescu si PDL. Si cred ca, de astazi, vom incepe sa răspundem si la aceasta intrebare. Vom repara nedreptatile, vom relansa economia, vom reda romanilor speranta, ii vom pedepsi pe cei care au incalcat legea".

Ce contine protocolul USL

USL va sustine, atat in ipoteza alegerilor prezidentiale la termen, cat si a celor anticipate, un singur candidat pentru functia de Presedinte al Romaniei. Candidatul aliantei pentru functia de Presedinte al Romaniei va fi persoana cea mai bine plasata intr-un sondaj de opinie la nivel national, care va fi realizat in mod incrucisat de doua case de sondare care isi vor imparti in jumatate un esantion reprezentativ. Candidatul aliantei pentru postul de Prim Ministru este desemnat de partea care nu propune o candidatura pentru functia de Presedinte al Romaniei". De asemenea, "ponderea celor doua parti in guvern se stabileste in mod egal intre cele doua parti componente ale aliantei, fara a considera functia de Prim Ministru", scrie NewsIn.
Protocolul USL stipuleaza ca alianta va elabora un pact de neagresiune si de colaborare pe plan local, in plan politic general si in administratia publica locala, pact care va fi aplicat obligatoriu, fara exceptie, de catre toate organizatiile locale, de sector si ale Municipiului Bucuresti, precum si de organizatiile judetene ale partidelor. "In toate consiliile judetene si locale, partile vor constitui o alianta in termen de 30 zile de la semnarea prezentului protocol", se arata in document.