Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Presedintiei, a declarat ieri ca este regretabila "eroarea" liderului PSD Mircea Geoana referitoare la data organizarii alegerilor pentru Parlamentul European, cu atat mai mult cu cat acesta a fost ministru de Externe.
Saftoiu a precizat ca articolul 21 din Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE prevede ca, "inainte de 31 decembrie 2007, Bulgaria si Romania sunt obligate sa organizeze fiecare alegeri pentru Parlamentul European, prin votul universal direct al cetatenilor lor", pentru desemnarea numarului de membri la Parlamentul European.
Acelasi articol stabileste ca, "in cazul in care alegerile sunt organizate dupa data aderarii, membrii Parlamentului European care reprezinta popoarele Bulgariei si Romaniei sunt numiti pentru perioada dintre data aderarii si data fiecareia dintre alegeri", a adaugat purtatorul de cuvant al Presedintiei. Adriana Saftoiu a apreciat ca aceasta prevedere "sugereaza explicit" ca ideal este ca alegerile pentru PE sa fie organizate pana la data aderarii.
In ceea ce priveste posibilitatea organizarii simultane a alegerilor pentru PE si a referendumului pentru modificarea Constitutiei, purtatorul de cuvant al Presedintiei a declarat ca nici legislatia nationala, nici legislatia europeana nu interzic acest lucru. (A.M.)