Presedintele s-a aratat dispus sa desemneze un premier al Opozitiei in cazul in care Guvernul Emil Boc pica la motiunea de cenzura. Conditia: sa aiba un program care sa garanteze accelerarea reformelor.
"Maine as chema PNL si PSD la guvernare. Daca PDL se misca greu in sensul reformarii Romaniei, a institutiilor statului, a aplatizarii defiticitelor structurale pe care le avem, imaginati-va cum ar face-o PSD si PNL care le-au creat. Lumea s-ar opri in loc. Deocamdata singura solutie minim credibila este aceasta alianta. Exista acest risc, ca guvernul sa cada, dar este bine ca Opozitia sa stie bine ce face. Daca este dispusa sa faca reformele de care Romania are nevoie, foarte bine. Daca va pica Guvernul ca anul trecut, doar in interes politic, bine ar fi sa stea retinuti. Orice evaluare a unei tari care imprumuta bani pleaca de la stabilitatea politica. Daca Opozitia are un program prin care sa garanteze accelerarea reformelor structurale, de ce nu....", a declarat presedintele Traian Basescu, la Radio Romania Actualitati.
"Daca PSD si PNL vin cu un astfel de program, nu as avea nicio ezitare sa desemnez un premier al lor. Dar prin declaratii pline de incompetenta arata ca nu sunt pregatite sa vina la guvernare. Dar s-au priceput la guvernare doar cand era crestere economica si sa cumpere voturi", a adaugat acesta.