Organizarea unui referendum pentru autonomia ¥inutului Secuiesc de CNS in judetele Covasna, Harghita si Mures a determinat autoritatile romanesti sa adopte pozitii transante vizavi de acest demers. In cadrul unei conferinte de presa, sustinuta impreuna cu presedintele Ungariei, seful statului roman a atentionat asupra neconstitutionalitatii actiunii liderilor secui, declarand totodata ca referendumul este ilegal. Presedintele a mentionat ca "se afirma" ca ar fi vorba despre o masura de testare a dorintei populatiei, dar ca o posibila incercare de valorificare a acestui demers va atrage dupa sine aplicarea imediata a prevederilor constitutionale si a legilor statului. "Statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului, iar responsabilitatea va apartine celor care acum realizeaza un act neconstitutional, pe teritoriul unui stat national, unitar, indivizibil si, sa nu uitati, un stat suveran", a precizat Basescu.

In cadrul Constitutiei

ßeful statului maghiar, László Solyom, a declarat ca el, personal, precum si Ungaria sprijina acele initiative ale minoritatilor care se desfasoara in cadrul Constitutiei. "Un presedinte al Ungariei nu se poate amesteca in treburile interne ale unui alt stat suveran", a precizat Sólyom, nuantandu-si totusi declaratia in privinta unui posibil sprijin moral referitor la acest demers. "Avem o pozitie ferma privind drepturile ce li se cuvin acelor comunitati etnice care traiesc pe teritoriul unui stat, atat ca si colectivitati, cat si ca indivizi", In viziunea presedintelui Ungariei, autoorganizarea si autoguvernarea au foarte multe forme, care trec si dincolo de autonomia culturala.

Premierul: "O provocare extrem de periculoasa"

ßi premierul Tariceanu a tinut sa precizeze caracterul neconstitutional al referendumului organizat duminica in diferite localitati din Transilvania. In opinia prim-ministrului, demersul CNS a capatat forma unei provocari extrem de periculoase. Totodata, el a sustinut ca Romania este un model european in ceea ce priveste situatia minoritatilor nationale si ca in tara noastra exista suficienta autonomie locala, in baza descentralizarii administratiei. PNL insa a trecut la actiuni concrete, liberalii solicitand MAI, precum si celorlalte institutii autorizate sa se autosesizeze in acest caz.