Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca, prin solicitarea lui Traian Basescu de anulare a alegerilor, Alianta PNL-PD a procedat intr-o “maniera iresponsabila si antinationala“, care va compromite Romania “in ochii lumii“.
Referitor la existenta fraudelor la alegeri, presedintele statului a raspuns: “Or fi, dar nu ele sunt cele care dau nota“. Iliescu a adaugat insa ca “problemele tehnice“ trebuie verificate. “Maniera in care s-a procedat mi se pare iresponsabila si antinationala. Asta ne compromite in ochii lumii. Trebuie mai multa responsabilitate politica“, a adaugat seful statului. In opinia sa, reactia lui Traian Basescu este cauzata de faptul ca nu a iesit invingator.
La randul sau, Adrian Nastase, prezent ieri la Alba Iulia, a declarat ca Traian Basescu a actionat “incorect si iresponsabil fata de interesul national“ al Romaniei, acuzand fraudarea alegerilor si solicitand repetarea scrutinului electoral. Nastase l-a acuzat pe Basescu de faptul ca nu-i pasa de “raul pe care-l face Romaniei in exterior, ci doreste doar sa se vada pe sticla“.
Liderul PSD a mai spus ca nu intelege de ce Traian Basescu “a facut mai intai scandal“, a cerut anularea alegerilor si apoi a trimis contestatia la BEC, cand normal ar fi fost sa procedeze invers.
“Traian Basescu va trebui sa explice de ce doreste cu tot dinadinsul sa impuna ideea ca in Romania ar functiona un scenariu ucrainean sau sarbesc“, a afirmat Adrian Nastase. Premierul a tinut insa sa asigure ca partenerii europeni ai Romaniei cunosc foarte bine situatia interna si a asigurat ca “Romania va merge inainte chiar si impotriva lui Traian Basescu“.