Marius Nitu (foto) publica in Gandul articolul "Basescu fuge de Politie, de Politie n-o sa mai fuga nimeni", pe care il puteti citi in continuare.
'"Politia, deschideti!" La cuvintele astea, orice cetatean al Romaniei incremeneste si, de voie sau de nevoie, deschide usa. Traian Basescu, primul cetatean al Romaniei, n-a deschis poarta de la Cotroceni, desi la usa i-au batut 6.000 de politisti. Oamenii legii au incalcat putin legea, manifestand in fata la Presedintie, multi si-au aruncat caschetele, apoi au strigat: "Iesi afara, javra ordinara!", "Moarte lui Basescu!". Presedintele i-a ignorat pentru ca "participau la o actiune ilegala", apoi i-a lasat pe reprezentantii protestatarilor sa vorbeasca singuri, avand un consilier anonim pe post de decor. Deja, dupa asta, problema nici nu mai e daca revendicarile politistilor sunt sau nu satisfacute.
Problema serioasa e in ce hal a ajuns autoritatea de orice fel in Romania. Seful statului e huiduit tocmai de oamenii care trebuie sa vegheze la respectarea legilor statului. Stema Romaniei de pe zidurile Cotroceniului nu mai inseamna nimic. Mandra acvila cruciata, incoronata, cu spada si sceptrul in gheare, parca e o gaina lovita de aviara, iar politistii, cu uniformele lor albastre, o stropesc cu injuraturi ca sa o dezinfecteze. Dupa tabloul asta zguduitor, unic in Uniunea Europeana, toata lumea pierde.
Traian Basescu o vrea el sa ramana in istorie ca presedintele Reformei, dar, deocamdata, e presedintele care a avut nevoie de jandarmi ca sa scape de politie. La fel, pentru multi, politistii nu mai sunt instrumente implacabile ale legii, temute daca nu respectate, ci niste mitingisti imbracati ocazional in uniforme albastre cu caschete. Dar, cel mai mult, pierd cetatenii.
Unii ar zice "ce treab a are asta cu noi, dom ‘le?". "Sa se injure intre ei, acolo, la Bucuresti". Dar razboiul asta ne priveste pe toti. In fond, autoritatea statului e un fel de infrastructura a constructiei sociale in care traim cu totii, e la fel de importanta precum echilibrul bugetar sau infrastructura de transport. Bugetul l-am facut praf, caile ferate sunt pubere, autostrazi n-avem, dar mai ramasese ceva de stricat.
In final, prin stilul lor de a conduce si a comunica, presedintele premier Basescu si Emil Boc, stiloul sau inarmat, au facut praf ultimele urme de respect pentru reprezentantii statului. Un astfel de miting al Politiei era ultimul lucru de care avea nevoie Romania in criza. Urmele lui se vor simti peste tot. Prin Costesti si aiurea, va creste viteza de disparitie a gainilor de prin cotete, iar in Bucuresti se va umfla numarul anchetelor inchise cu NUP. Traian Basescu a rezolvat problema simplu : a fugit de Politie. Necazul e ca, de frica Politiei, nu va mai fugi in curand nimeni.'