Traian Basescu a declarat ca statul imprumuta foarte multi bani pentru functionarea institutiilor de stat. "A venit momentul adevarului. Tot ce producem consumam si mai imprumutam pentru consum 8-9 miliarde de euro anual. Pentru inundatii nu avem nicio resursa sa imbunatatim situatia pentru viitor, la toamna sau anul viitor. O spun ca un semnal de alarma. Daca nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare nu vom avea resurse pentru nimic. Azi va iesi o hotarare de guvern prin care la Saucesti sa se inalte acel dig de protectie", a declarat presedintele.

• Cinstit vorbind, oricat am fi de demagogi, daca nu vom restructura cheltuielile de stat, nu vom putea face mare lucru
E foarte dificil de anticipat ce resurse vor fi la dispozitie pentru inundatii pentru ca s-a tot evitat sa se spuna cinstit cum stam. Cheltuim 30% din bugetul de stat pentru sistemul bugetar, 40% pentru sistemul de protectie sociala, 5% dobanzile, si 5% subventii. 80% din veniturile bugetului de stat au destinatie fixa. Ne raman 20% pentru educatie, sanatate, politie, armata, etc.

• S-a facut un prim plan cu restucturarea cheltuielilor de stat. Trebuie sa imprumutam foarte multi bani si pentru functionarea celorlalte sisteme. A venit momentul adevarului. Tot ce producem consumam si mai imprumutam pentru consum 8-9 mld. de euro anual. Pentru inundatii nu avem nicio resursa sa imbunatatim situatia pentru viitor, la toamna sau anul viitor. O spun ca un semnal de alarma. Daca nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare nu vom avea reurse pentru nimic. Azi va iesi o hotarare de guvern prin care la Saucesti sa se inalte acel dig de protectie.

• Cresterea TVA a fost o greseala pentru ca nu a operat cancerul din sistemul bugetar.Mi-am asumat tot oprobiul anuntului cu reducerea pensiilor. Exista si varianta impozitarea pensiilor. Saracia pensionarilor e de 15% iar in zona tinerilor e mai mare. 800 de mii de oameni care nu au contribuit niciodata beneficaza de pensie.

• Sper ca de la 1 ianuarie 2011, Guvernul sa introduca impozit pe orice fel de venit, ca in orice tara civilizata si sa nu mai opereze majorari de taxe

• Cel mai mare jaf legat de venitul bugetului de stat s-a facut perioada in 2007-2008. Eu nu sunt un adept al privatizarilor. Daca le-am privatiza companiile la care statul mai este actionar, tot pentru consum, ar fi o crima. Parlamentul, daca era corect, acum ar fi avut o alta atitudine legata de cresterea TVA. Au preferat demagogia. Au preferat sa nu conteste la Curtea Constitutionala si au lasat sa se aplice legea.

• Majorarea TVA nu rezolva problema nici macar pe termen mediu
O crestere TVA va eroda veniturile pensionarilor mai mult decat daca se aplica o masura temporara. Inflatia nu va fi o inflatie generata de politica monetara, ci de cea fiscala. Din acest motiv va pot spune ca BNR in mod cert va tine un curs de schimb convenabil populatiei cat si exportatorilor. Cursul din ultimele zile se afla in marja convenabil.

• Nu e treaba Curtii Constitutionale nivelul pensiei, asta se stabileste in functie de buget. Ducem miliarde de euro din bugetul de stat in fondul de pensii, ducem miliarde de lei in salariile clientelei politice.

• Ministerele au timp, acum, dupa reducerea salariilor, sa se ajusteze pana la 1 ianuarie, respectiv, sa se restructureze. Acum ministrii au timp sa isi faca evaluarile. Daca se va produce o reducere cu 20-25% a institutiei se poate reveni la salariile intregi. Daca nu se va produce restructurarea se va mentine reducerea salariilor.

• De ce am facut eroarea pe care nu avem curaj sa o indreptam referitor la varsta de pensionare si sa nu permitem pensionari anticipate pe caz de invaliditate? Asa e in orice tara normala. De ce se numeste varsta de pensionare, ca asa ma fac pensionar la 18 ani. Cazurile de frauda in acest domeniul al pensiilor pentru invaliditate sunt cunoscute. Din 12 mii de dosare controlate 3000 au fost trimise la controale suplimentare.

• Pe toate palierele de cheltuieli sociale s-au inceput verificari
Sper sa se termine acest proces in sase, opt luni. Sunt bani care se fura din banii publici, care se dau unor oameni care nu au dreptul sa ii primeasca. Nu sunt invalizi daca nu mai au amigdale sau apendicele. E bine sa inteleaga ca statul nu substituie grija lor pentru ei. Nu numai societatea romaneasca are probleme sa ofere oportunitati de munca. Toate tarile au someri. In agricultura, nu au zilieri care sa munceasca la stransul recoltei pentru ca ajutorul social ne-a facut sa asteptam totul de la stat.

• La inundatii, intr-un sat am vazut o abordare incredibila. Un om caruia i se contruise o noua casa la inundatiile din 2008, singura casa care nu era tencuita. Omul mi-a aratat ca nu i s-a intamplat nimic la casa, si mi-a spus ca statul trebuie sa ii dea bani sa isi mai ridice casa.

• Nu ma simt singur responsabil pentru soarta tarii. Toti 22 de milioane de romani sunt responsabili. Eu pot convinge Guvernul si majoritatea parlamentara sa nu majorere din nou TVA si sa reduca cheltuielile bugetare, sa revina la TVA 19% daca reduc si cheltuielile sociale. Sa consumam atat cat producem si ce imprumutam sa mearga spre dezvoltare, dar nu un deficit mai mare de 3% din PIB, respectiv 4 miliarde de euro.

• Trebuie sa starpim minciuna. Va dau cazul Saucesti. Acuzau primarul ca a primit bani de dig si i-a furat, dar bani nu s-au alocat niciodata. Primarul din Bacau a trimis oameni ca sa spuna ca s-au alocat bani. Am vrut sa va arat pana unde a ajuns mizeria oamenilor politici.

• La Dorohoi, am ajuns la un grup de oameni, unde incep tipetele unei doamne care reprosa ca primul pe care l-am vizitat era un PDL-ist. Acolo, prima casa in care am intrat nu mi-am imaginat ca era membru PDL.

• Oamenii politici stiu structura bugetului de stat si ei mint promitand in campanie mii de kilometri de autostrada.

• Banii europeni nu sunt utilizati, pe de-o parte, din incompetenta statului. Acest aparat de stat e mare, ineficient si incompetent. Daca cei platiti cu 75% mai mult nu reusesc sa miste banii europeni este dovada de incompetenta. E un aparat de atragere a fondurilor UE la Transporturi de "competenti" platiti cu 75% in plus si care nu a trimis niciun proiect finantabil la UE. Eu i-as da pe toti afara. Am cerut guvernului sa faca o evaluare a personalului. Sunt si ministere unde absorbtia merge foarte bine. Dar marile proiecte de infrastructura stau in mana unor incompetenti si in mana unui ministru care le canta in struna.

• Romania are nevoie de un acord cu FMI. Acordul poate fi de doua feluri. Un acord cu imprumut de bani si un acord prin care numai intr-o situatie critica sa se atraga bani. Pentru a merge cu a doua varianta, ar implica acordul nostru al tuturor sa cheltuim doar atat cat producem. Daca societatea va refuza o astfel de abordare va trebui sa luam bani in continuare pentru functionarea scolilor, spitalelor.

• Obiectivul este sa revenim la TVA 19%. Noi i-am pacalit pe pensionari inca o data. Le luam banii prin cresterea TVA si inflatie. Le luam exact aceeasi bani. BNR va mentine cursul, insa inflatiei nu va avea ce sa ii faca. Schimbam obiectivul la 8%, cine stie cat o fi. Intr-un caz optimist va fi 7,9%. Am facut aceasta crestere de preturi si inflatie ca sa pastram cangrena ajutoarelor sociale. Avem mult prea multe venituri minime garantate, ajutoare sociale. Orice marire de TVA vom face incontinuare o vom face pentru a mentine un populism din lipsa de curaj a politicului sa faca ceea ce trebuie.

• Campaniile nereale in care incerci denigrarea unei institutii sau a unui demnitar fara fapte dar o faci in fata cetatenilor si pietelor internationale reprezinta o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale. In timpul campaniei electorale s-a incercat acuzarea familiei mele de trafic cu armament. Un ziarist a lansat o campanie cum ca familia presedintelui face trafic de arme. Am vazut doi ziaristi care santajau pe seful ANI pentru a afla detalii din dosarele oamenilor politici.

• Peste tot au actionat corect primarii. Daca am un semn de intrebare am, la Dorohoi. Nu vad un motiv pentru a distruge increderea cetatenilor in primari, prefecti, chiar in Guvern. S-a actionat cel mai bine la aceste inundatii.