Unii delegati PSD l-ar vrea pe Geoana ca Ponta sa se mai coaca, unii pe Ponta macar temporar iar altii ar vota si o femeie de serviciu numai sa nu iasa din nou Geoana.
"Iese Geoana presedinte?", "Iese Ponta?", acestea erau framantarile delegatilor la Congresul PSD, adunati, sambata, la Romexpo, pentru a alege primul om din partid.
Congresul PSD a debutat intr-o atmosfera de Revelion, care, in scurt timp, s-a transformat in altceva: discoteca-dupa muzica, stadion-dupa huiduieli si fluieraturi sau sala de spectacole - dupa "baletul" candidatilor.
Sala in care s-a desfasurat reuniunea social-democratilor a creat conditiile pentru senzatia de haos, de lipsa de control, fiind dese cazurile in care persoanele care au vorbit de la tribuna Congresului nu se auzeau din cauza zumzetului de fond al delegatilor.
Primii care au captat atentia, prin galceava, au fost primarii Vanghelie si Pandele, care nu au pierdut acest prilej pentru a arata inca o data ca se urasc si pentru a-si servi reciproc huiduieli prin intermediul sustinatorilor.
Daca Vanghelie si Pandele s-au evidentiat prin galagia facuta, un alt primar PSD, Radu Mazare, s-a remarcat prin tinuta, la propriu. Cu atitudine de fotomodel, Radu Mazare a explicat din nou ca se imbracase in tinuta militara deoarece se afla intr-un permanent razboi cu politia politica a lui Basescu.
"Unitate", "solidaritate", "vindecarea maladiei partidului" au fost cuvinte des rostite de la tribuna Congresului. "Sa nu incurajam manelizarea partidului", a spus Ion Iliescu, cel care a parut a fi cel mai iubit dintre PSD-isti. Majoritatea vorbitorilor l-au laudat sau au dat citate din discursurile anterioare ale liderului PSD, Iliescu fiind prezent atat in cuvantari, cat si in suetele dintre PSD-istii carcotasi.
"Ponta are sanse sa castige, acum doua zile nu avea sanse. Sunt in stare sa votez si o femeie de serviciu numai sa nu mai iasa Geoana", spunea pe holuri un delegat la reuniunea PSD.
Unii vroiau sa se lepede de Geoana si de Vanghelie, considerand ca Ponta ar putea fi o solutie, macar pana la Congresul din octombrie.
"Ponta e un ingamfat, dar ce sa facem,oricine e mai bun decat Geoana", se lamenta un PSD-ist.
"Iese Geoana presedinte, Ponta sa se mai coaca, sa se maturizeze", spunea un altul.
"Ponta e increzut si vorbeste de oprirea cumetriilor, cand este casatorit cu un europarlamentar si e ginere de vicepresedinte", critica un social-democrat.
Miron Mitrea si Radu Mazare au iesit din cursa prezidentiala, cedand in favoarea lui Victor Ponta, in timp ce Cristian Diaconescu a anuntat ca nu mai candideaza, sustinandu-l pe Mircea Geoana. Acestea au fost retragerile surpriza despre care Ilie Sarbu si Liviu Dragnea le vorbeau ziaristilor, sambata dimineata.
Dupa aceste surprize, unele dintre ele banuite, si dupa aproape 7 ore de dezbateri, PSD-istii au trecut la vot, un vot de la care asteapta sa le schimbe cat mai repede destinul politic.
Procesul de votare la Congresul PSD se defasoara cu incetinitorul. In plus, unii delegati spun ca deja s-au saturat de asteptare, ca vor sa plece acasa. Probleme vor aparea daca va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, pentru ca social-democratii spun ca au trenuri si avioane de prins.