Scandalul care ameninta sa arunce in aer PNL Gorj, dupa ce presedintele Dan Ilie Morega a constrans sefii serviciilor deconcentrate sa stranga bani pentru partid, ar putea avea aceleasi proportii cu "cutremurul" din PSD Mehedinti, iscat in momentul arestarii lui Petre Ciobotea, dupa ce in portbagajul masinii sale au fost gasite o valiza cu bani si mai multe contracte in alb de sponsorizare a partidului.
Recentul scandal iscat de strangerea unor fonduri pentru partid, sub coordonarea presedintelui PNL Gorj, Dan Ilie Morega, scoate la iveala metehne care nu sunt nicidecum peneliste. Cu ani in urma, astfel de acuzatii au fost aduse si lui Petre Ciobotea, fost presedinte al PSD Mehedinti pana la arestarea sa de catre DNA pentru trafic de influenta.
Contractele de sponsorizare din portbagaj
In calitate de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova, Petre Ciobotea avea in derulare proiecte cu finantare ISPA de sute de milioane de euro, destinate modernizarii drumurilor si constructiei de poduri in Oltenia. Una din aceste lucrari, evaluata la 1,2 milioane de euro, a fost contractata cu o societate patronata de un italian. Pe langa acest contract, au fost incheiate si conventii cu o firma care realiza receptia lucrarilor efectuate si cu alta care furniza materia prima, aceasta din urma fiind patronata de controversatul om de afaceri slatinean Teodor Moga. Reprezentantii DRDP Craiova au amendat insa in mai multe randuri societatea lui Moga, pe motiv ca masinile acestuia depaseau gabaritul legal pentru transporturile de balast catre firma italianului. Amenzile ajunsesera sa totalizeze 450 de milioane de lei, insa directorul Ciobotea nu le-a pus in executare.
Ca sa coopteze firma din Slatina in ampla lucrare cu bani europeni, Petre Ciobotea a impus mai multe conditii, dupa cum sustin procurorii: un procent din valoarea contractului si un apartament in centrul Capitalei, la jumatatea derularii lui. In schimb, Ciobotea promitea ca va anula amenzile primite de societatea lui Moga si, mai mult, il va determina pe italian sa plateasca toate datoriile restante catre firma din Slatina. Din martie si pana in decembrie, directorul DRDP Craiova a primit 460 de milioane de lei de la omul de afaceri din Slatina. La ultima lui solicitare a fost insa denuntat.
Procurorii DNA au realizat un flagrant, in urma caruia directorul de la Drumuri a fost prins in timp ce primea 3.075 de euro si 8.400 de dolari marcati cu praf fluorescent. In portbagajul masinii de serviciu a lui Ciobotea s-au mai gasit insa 20.240 de euro, 2.940 de dolari, 126 de milioane de lei si contracte in alb pentru sponsorizarea PSD Mehedinti.
Legaturi primejdioase
Contractele de sponsorizare din portbagajul lui Ciobotea au avut implicatii nebanuite, zguduind din temelii filiala partidului condus pe atunci de Adrian Nastase. In definitiv, Ciobotea nu era un oarecare. Sotia lui, Stelica Ciobotea, era a doua persoana in PSD Mehedinti, detinand functia de presedinte executiv. Relatiile dintre sotii Ciobotea si conducerea filialei judetene de partid erau deosebit de bune. Stelica si Petre Ciobotea erau nasii lui Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului din acea vreme, iar sotia lui Mitrea era verisoara lui Eugen Nicolicea, presedintele PSD Mehedinti.
Toate aceste legaturi devenisera primejdioase pentru partid, care nu mai stia cum sa iasa basma curata din scandalul creat de arestarea lui Ciobotea si contractele in alb de sponsorizare a PSD gasite langa valiza cu bani. Asa s-a ajuns la excluderea din partid a lui Ciobotea chiar de catre protectorul sau, Eugen Nicolicea. Petre Ciobotea a demisionat in ziua flagrantului si din functia de consilier local al municipiului Drobeta Turnu Severin, iar sotia lui s-a autosuspendat din postul de presedinte executiv al PSD Mehedinti, la sugestia conducerii filialei, pana cand situatia fostului director de la Drumuri si Poduri va fi clarificata.
Numai ca situatia lui Petre Ciobotea n-a fost clarificata nici pana in prezent. A fost condamnat la zece ani de puscarie de Tribunalul Dolj pentru trafic de influenta, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus rejudecarea dosarului pentru ca inculpatului nu i-ar fi fost respectat dreptul la aparare.
Proces
Petre Ciobotea si-a petrecut aproape trei ani in arest preventiv, inainte de a fi pus in libertate de instanta suprema. In prezent, procesul lui se rejudeca la Tribunalul Dolj. La ultimul termen, pe 5 martie, fostul director de la Drumuri si Poduri s-a aratat nemultumit de avocatul Balanescu, la serviciile caruia a renuntat, urmand sa fie aparat de un avocat din oficiu.