Presedintele nu poate organiza un referendum pe teme ce tin de revizuirea Constitutiei. Demersurile privind desfasurarea unui referendum nu pot fi initiate cu trei luni inainte de orice tip de alegeri si nici mai devreme de o luna si jumatatea dupa acestea. Senatul a decis astfel cu privire la organizarea unui referendum national, pe baza amendamentelor formulate de PSD.
Senatorii au adoptat proiectul de lege prin care se modifica si competeaza Legea 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului. Dand curs unei cereri de reexaminare a legii venite din partea presedintelui Traian Basescu, plenul Senatului a votat o noua formula in care cele mai importante puncte sunt reprezentate de amendamentele propuse de PSD. In cererea de reexaminare, seful statului semnalase ca legea trimisa spre promulgare de catre Parlament completeaza dispozitiile generale privind organizarea si desfasurarea referendumului, in sensul interzicerii referendumului local sau national, simultan sau cu mai putin de sase luni inainte de data alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru PE.

Referendum mai aproape de europarlamentare

In proiectul de lege adoptat de Senat, printr-un amendament al senatorului PSD ßerban Nicolae termenul de 6 luni stipulat in lege, si considerat excesiv de Traian Basescu, a fost inlocuit cu 3 luni. Astfel, "organizarea referendumului national nu poate avea loc simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare ori pentru Parlamentul European si nu se poate organiza cu mai putin de 3 luni inainte de data alegerilor mentionate si in termen de 45 de zile dupa aceasta data". Un alte amendament adoptat de senatori este cel formulat de senatorul PSD Antonie Iorgovan. Potrivit acestuia, "nu formeaza obiectul referendumului problemele care vizeaza revizuirea Constitutiei". Senatul este prima Camera a Parlamentului sesizata pe acest proiect de lege, deputatii fiind cei care vor da votul decisiv asupra cererii de reexaminare trimisa de presedintele Traian Basescu.