Senatorul Trifon Belacurencu a sustinut o declaratie politica intitulata "Traian Basescu premier?!", pe care o puteti citi in continuare.

Inainte de a citi declaratia politica pregatita pentru astazi, va rog sa-mi permiteti sa-mi exprim regretul profund pentru plecarea dintre noi a lui Nelson Mandela, poate cea mai importanta personalitate a celei de-a doua jumatati a secolului XX. Toti liderii ar trebui sa invete de la acesta ce inseamna verticalitatea si lupta pentru propriite principii etice si idealuri nationale.
Declaratia mea politica de astazi se refera la incalcarile inimaginabile ale principiilor constitutionale de catre domnul presedinte Traian Basescu.
Am constatat cu stupoare ca in ultimele saptamani domnul presedinte isi aroga prerogative care apartin, conform Constitutiei, primului-ministru.
Initial, Traian Basescu, a somat Guvernul Romaniei sa renegocieze acordul cu FMI, pe motiv ca a negociat foarte prost. Ulterior, domnul presedinte a refuzat sa parafeze acordul si a amenintat Guvernul cu retrimiterea legii bugetului la Parlament si chiar cu o posibila actiune la Curtea Constitutionala.
In primul rand tot ce tine de economie este prerogativa Guvernului, daca Guvernul a negociat prost va pierde sprijinul populatiei si al Parlamentului.
In al doilea rand, este fara precedent ca un presedinte sa refuze sa promulge legea bugetului, buget care este din nou prerogativa exclusiva a Guvernului si a Parlamentului.
Oricum, un lucru este clar pentru toti cetatenii Romaniei, oricat de prost a negociat Guvernul Ponta cu FMI, nu se poate compara cu ceea ce a facut Traian Basescu in 2010 cand a taiat toate salariile cu 25%, a impozitat pensiile si a marit TVA-ul la 24%.
Totusi, concetatenii nostri trebuie sa stie ce efecte ar avea retrimiterea legii bugetului pentru tara.
Vreau sa subliniez inca de la inceput ca guvernul Ponta este primul guvern care reuseste sa adopte legea bugetului inainte de sfarsitul anului, un lucru foarte bun pentru toti romanii si pentru toate autoritatile care ar avea posibilitatea de a-si adopta bugetele la inceputul anului viitor si sa-si adopte planurile de investitii din timp, daca bugetul nu este blocat de Traian Basescu.
Ca efecte directe ale blocarii bugetului de catre Traian Basescu putem enumera imposibilitatea acordarii burselor de 670 de lei pentru medicii rezidenti, imposibilitatea cresterii cu 10% a salariilor cadrelor didactice cu vechime de pana la 6 ani, imposibilitatea cresterii salariului minim de la 800 la 850 de lei, imposibilitatea acordarii subventiilor pentru agricultori.
Sigur, exista mult mai multe efecte inclusiv prin pierderea unor fonduri europene si crearea unui climat care va duce la micsorarea investitiilor straine in Romania, dar vreau sa evidentiez lipsa de logica a domnului presedinte. Domnul presedinte a mentionat ca nu promulga bugetul daca nu se elimina cresterea cu 7 centi a accizei la combustibil. Exista o singura problema, taxele si accizele sunt introduse prin Codul Fiscal, nu prin legea bugetului. Vreau sa subliniez ca numai un presedinte iresponsabil ar bloca legea bugetului in conditiile date, iar daca il va bloca vor avea de suferit toti cetatenii Romaniei.
Totusi, voi incheia a-i face lobby domnului presedinte care s-a plans ca mai are bani doar pentru a merge la Consiliul European din decembrie.
Il rog pe domnul prim-ministru Victor Ponta sa analizeze posibilitatea de a-l invita pe domnul presedinte sa participe la funeraliile lui Nelson Mandela.