Presedintele Traian Basescu a tinut ieri - la sedinta de bilant a SRI, o institutie despre a carei depolitizare se vorbeste de multa vreme - un discurs eminamente politic. El a vorbit despre tensiunile politice, care, daca ar fi depasite "printr-o sfanta impacare, inseamna ca nimeni nu si-a facut treaba".
Actuala tensiune politica este definita de presedintele Basescu drept o reactie la actiunile sale. Predarea arhivelor Securitatii, condamnarea comunismului si faptul ca la Parchet sunt chemati tot mai multi oameni influenti in unele partide, ar fi determinat, in opinia sefului statului, actuala stare de fapt. Potrivit lui Basescu, nu este lipsit de importanta modul in care actuala criza politica va fi depasita. "Este un moment care trebuie depasit, care va fi depasit, insa, daca va fi depasit printr-o sfanta impacare, inseamna ca nimeni nu si-a facut treaba", a spus presedintele. El spune ca peste criza politica actuala se poate trece prin mai multe etape - in primul rand, a aratat Basescu, trebuie acceptata realitatea, pe care el a numit-o "complicitatea intre politic si afaceri", iar dupa aceea este nevoie de desprinderea dintre cele doua niveluri. "Daca nu faci asta, care inseamna totodata o rupere de trecutul comunist, dar si o dezicere a politicului de afaceri, inseamna sa nu faci ce trebuie pentru viitor", a spus seful statului.

O promisiune ca un avertisment

De asemenea, presedintele le-a mai spus celor de la SRI ca este atacat in ultima vreme in presa, insa el nu va negocia nimic cu nimeni pentru depasirea crizei. "Vreau sa stiti ca nu voi face nicio negociere cu nimeni. Nu ma intereseaza confortul meu de om politic intr-atat incat sa negociez viitorul tarii", a spus Basescu, adaugand: "nu voi negocia nicio majoritate politica, nici voturi pentru actiunea de suspendare, nu voi inceta sa vorbesc, pentru ca este unul dintre instumentele pe care le am", a mai aratat seful statului.
Presedintele Traian Basescu a adus din nou in discutie problema "mogulilor de presa", conform unei sintagme folosite de seful statului cu ceva timp in urma.
Potrivit afirmatiilor sale, exista anumiti patroni de presa interesati sa demonstreze ca cel care lupta impotriva coruptiei este cel corupt si sunt interesati ca lupta impotriva coruptiei sa nu se finalizeze si ca seful statului sa fie doar un observator tacut al fenomenelor de coruptie. Basescu a tinut sa dea asigurari ca nu va inceta sa vorbeasca si sa semnaleze actele de coruptie. Seful statului a cerut SRI sa considere lupta anticoruptie un obiectiv major. "Sunt patroni interesati de anumite campanii de presa. Atunci cand lupti cu coruptia, prima reactie este sa-ti demonstreze ca tu esti corupt", a spus Basescu. Printre exemplele cu care Basescu si-a argumentat aceasta teorie s-a numarat si "cazul Alro".

Lipsa de vointa politica

In paralel cu declaratiile politice de la SRI, seful statului s-a oprit asupra unor masuri aflate in sarcina Guvernului. Prima a fost chestiunea taxei de prima inmatriculare. "In timp ce pe de o parte aruncam in aer taxe de prima inmatriculare, de nu stiu ce, pe de alta parte cerem autoritatilor locale sa reduca taxele. Dragii mei, asta este o poveste care nu functioneaza", a afirmat Basescu la Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor, unde a sosit la aproximativ jumatate de ora dupa plecarea premierului Tariceanu, care anuntase ca Romania nu va renunta la taxa de prima inmatriculare auto.
De asemenea, presedintele a reluat si ideea necesitatii descentralizarii. "Ramanem tributari unui sistem care se perpetueaza de dinainte de Revolutie", a spus Basescu, referindu-se la sanatate, agricultura si educatie. El a adaugat ca faptul ca nu s-a schimbat nimic, in sensul unei descentralizari reale, dovedeste o lipsa de vointa politica.
"In campania electorala, politicienii vorbesc de descentralizare si de apropierarea deciziei politice de cetatean. In realitate, dupa ce au ajuns la Putere, au prezervat falsa putere. Puterea de a numi directorul de scoala, puterea de a numi directorul de spital, puterea de a le da bani, puterea de a tine sub control lucruri care s-ar rezolva mult mai bine la nivelul administratiei locale", a mai spus seful statului.