Ajunse la final de campanie, opozitia, cat si puterea, s-au intrecut in apeluri si solicitari de respectare a legii si a democratiei astfel incat corectitudinea scrutinului sa nu poata fi pusa la indoiala. Nu au lipsit nici accentele personale, Alianta "D.A.” neratand ocazia de a-si mai acuza inca o data adversarii de folosirea, in campanie, a unui "intreg arsenal de dezinformari, minciuni, calomnii, santaj, amenintari si chiar acte de violenta fizica”, in timp ce PSD se declara, la randul lui, "consternat” de "strategia murdara pusa la cale de conducerea Aliantei PNL-PD, bazata pe dezinformare, frauda si asa-zisa nesupunere civica in cazul unor rezultate negative pentru Alianta la scrutinul din 28 noiembrie, mergand chiar pana la acte de violenta”.


Din scena finala nu putea lipsi primadona campaniei din acest an - Ion Iliescu, actorul cu dublu rol. Consecvent cu el insusi, presedintele Iliescu a mai jucat o data legea-n opincute inserand, in mesajul adresat poporului in calitate de sef al statului, un indemn mascat - dar nu prea tare - in favoarea manunchiului de roze pesediste: "O alta miza importanta o reprezinta continuarea si accelerarea procesului de reducere a decalajelor de dezvoltare, care ne separa de multe dintre tarile europene. Acest lucru necesita stabilitate politica si sociala, continuarea cresterii economice in ritmuri superioare mediei europene…”. Dupa cum bine ne aducem aminte, una dintre principalele laude ale actualului partid de guvernamant - trambitata si de Iliescu peste tot pe unde s-a preumblat in timpul campaniei electorale - a fost taman "cresterea economica de 8 la suta, mai mare decat media europeana”. Tinand cont de incheierea campaniei, cei calcati pe nervi de Iliescu pot sa se consoleze cu faptul ca nu vor mai avea parte si de alte interpretari originale ale Constitutiei, venerabilul social-democrat educat la rusi traindu-si in prezent ultimele zile prezidentiale.
Si pe ultima suta de metri, Corina Cretu isi apara presedintele

Legat tot de Iliescu, nu putem sa nu mentionam si "surprinderea” profunda de care a fost cuprins atunci cand a aflat (din presa) ca pensionarii bucuresteni prezenti la o intalnire electorala cu el, joia trecuta, au fost miluiti cu bani si cadouri - fapta interzisa in mod expres de lege. La fel de socata ca seful sau, Corina Cretu nu a ezitat, in momentul in care a fost incoltita de ziaristi, sa arunce pisica moarta in curtea PSD: "Poate partidul (PSD - n.r.) a facut asta, domnul presedinte habar nu are”. Consilierul prezidential nu a indraznit insa sa nege evenimentul, multumindu-se sa declare doar ca nu poate "nici confirma, nici infirma” datele prezentate in presa. In schimb, cetatenii pot infirma - sau confirma - prin votul lor calitatea prestatiei politice din timpul intregului mandat. Prin urmare, cel mai bine ar fi sa profitam de dreptul nostru si sa ne prezentam la vot, indiferent de convingeri, pentru ca doar astfel putem sa aflam cu adevarat cine ce sustinere are si sa reducem la tacere vocile neavenitilor care vorbesc in numele nostru sau ne conduc profitand de absenteismul inregistrat la alegeri.