Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al conservatorilor, a delarat luni ca PC isi exprima indignarea pentru faptul ca presedintele Traian Basescu a participat la lansarea candidatilor PD pentru PE si considera ca acest gest al sefului statului duce la decredibilizarea institutiei Prezidentiale. El a precizat, intr-o conferinta de presa, ca presedintele Traian Basescu nu si-a gestionat bine programul, si din faptul ca a fost prezent la lansarea candidatilor PD se poate sugera ca da girul unui partid parlamentar. "Acest lucru ar fi starnit indignarea pe vremea fostului presedinte Ion Iliescu", a adaugat Ciuca.
Legat de aceeasi prezenta a lui Basescu la manifestarea PD, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, considera ca presedintele a facut o greseala uriasa participand. "Toata lumea stia ca seful statului va forta Constitutia in aceasta campanie electorala si in campaniile electorale viitoare si va fi alaturi de PD. Constitutia nu-i permite acest lucru, desi dansul poate sa argumenteze ca, oficial, nu a inceput campania electorala. Constitutia spune ca presedintele trebuie sa fie echidistant, nu sa fie locomotiva unui partid", a mai spus Kelemen Hunor.
La randul sau, vicepresedintele liberal Crin Antonescu a declarat ca seful statului este "nerusinat" fata de Constitutie si fata de opinia publica. "As prefera sa nu mai comentez aceste lucruri, pentru ca nu-mi face nicio placere sa am un nou prilej sa spun ca domnul Basescu este nerusinat. Este nerusinat fata de Constitutie, fata de opinia publica, fata de oricine altcine decat fata de PD-istii lui. Asta pare sa fi devenit o tara in care dansii se bat cu coji de portocala dupa ce le mananca si noi ar trebui sa salivam", a declarat Antonescu.
In fine, Lucian Bolcas, vicepresedinte executiv al PRM, considera ca insolenta cu care presedintele Basescu sfideaza orice fel de reglementare constitutionala a depasit toate limitele. "Participarea sa la lansarea candidatilor altor formatiuni politice decat PD nu ar face decat sa-i creeze un alibi fata de aceasta atitudine neconstitutionala", a mai spus Bolcas.