Cu 18 puncte prevazute pe ordinea de zi si desfasurata in doua reprize, sedinta de ieri a Consiliului Judetean Satu Mare a fost intrerupta de videoconferinta organizata de fostul prim ministru al Romaniei si actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Cu toate acestea, unii dintre consilieri s-au dovedit a fi extrem de activi, iar reprezentantii liberalilor au facut din nou tot posibilul pentru a demonstra ca, fie nu pricep unele lucruri pentru ca nu au cum, fie se fac ca nu le pricep, din dorinta de-a iesi in evidenta de dragul spectacolului.

in locul proaspetilor deputati, consilieri noi din partea

PSD si PNL

Alegerea ca si deputati a consilierilor Mihaela Rusu (PSD) si Ovidiu Silaghi (PNL), a determinat incetarea mandatului acestora ca si consilieri judeteni. in consecinta, in locul acestora au fost validati Marius Ionescu Malai din partea (PNL) si Ioan Pop din partea (PSD). Dupa validare, cei doi au depus juramintul, cu mina pe Constitutie, dupa care au participat activ la lucrarile sedintei.

Liberalii si udemeristii nu au fost de acord ca FC Olimpia sa primeasca 200 de milioane

Dezbaterea proiectului de hotarire privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata, aprobate pentru judetul Satu Mare prin HG nr.2125 si 2220, pentru asigurarea unor cheltuieli de personal ale unitatilor de invatamint preuniversitar de stat, respectiv redistribuirea sumelor defalcate din impozitul pe venit repartizate judetului Satu Mare si a celor alocate de Consiliul Judetean pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2004, a creat tensiuni. Pentru inceput, presedintele stefan Szabo a anuntat ca cele 7,5 miliarde economie au fost repartizate primariilor cu probleme, pentru a-si achita facturile si pentru a asigura salariile, cu mentiunea ca si profesorii din judetul Satu Mare vor avea asigurate salariile. Presedintele Consiliului Judetean a anuntat apoi ca exista disponibile 200 de milioane de lei, care pot fi repartizate in urma propunerii consilierilor. Prima propunere a fost facuta de consilierul PSD Mircea Govor, care a solicitat ca acesti bani sa fie alocati FC Olimpia, pentru a asigura jucatorilor un sfirsit de an decent. Ludovic Keizer din partea PNL a fost singurul care a sustinut propunerea, atragind atentia ca pe viitor fotbalul satmarean va trebui sa se bucure de atentie sporita din partea conducerii judetului. Colegii de partid si de consiliu ai lui Ludovic Keizer au avut insa alte opinii, iar cind propunerea a fost supusa aprobarii, acestia au votat impotriva, astfel ca cele 200 de milioane nu au fost alocate FC Olimpia, desi Mircea Govor a declarat ca este de acord ca incepind cu anul viitor, FC Olimpia sa devina exclusiv a Consiliilor Judetean si Local, in baza unei asocieri legale. Alta propunere respinsa de consilierii liberali a venit tot din partea lui Mircea Govor. Acesta a cerut ca suma de 200 de milioane sa fie alocata comunei Supur, pozitia liberalilor fiind adoptata si de consilierii udemeristi. in cele din urma, presedintele stefan Szabo a decis ca cele 200 de milioane sa ramina la bugetul propriu al Consiliului Judetean.

Cind este vorba despre "Carpatina Ardeleana”, presedintele Szabo devine brusc amnezic

Cu inevitabile interventii din partea fostului primar de Halmeu, liberalul Alexandru Panea, referitoare la oportunitatea alocarii de sume mai mari proaspatului oras Ardud, pentru a fi ajutat sa se puna la punct cu infrastructura, alte 5 proiecte de hotarire au fost aprobate de consilieri. intre acestea s-au aflat si aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al judetului Satu Mare pe anul 2005, suma mentionata fiind de 492.654.650 mii lei atit la partea de venituri cit si la cea de cheltuieli. Proiectul de hotarire privind aprobarea contractului de cooperare dintre Consiliul Judetean, Consiliul Local si Societatea "Carpatina Ardeleana” Satu Mare, aflat de asemenea pe ordinea de zi, a fost singurul aminat. Consilierul PSD Simion Ciorba a solicitat amanunte cu privire la obiectul de activitate, actionarii si bilanturile societatii "Carpatina Ardeleana”, insa nu a avut de la cine le primi. Cu un aplomb demn de o cauza mai buna, presedintele stefan Szabo a declarat ca nu cunoaste aceste amanunte, desi este limpede ca atit el cit si consilierii de aceeasi culoare politica stiu foarte bine despre ce este vorba si cum stau lucrurile cu "Carpatina Ardeleana”, deoarece ele au fost indelung coapte si rascoapte impreuna cu primarul Iuliu Ilyes. in consecinta, promitem sa-l informam noi pe presedintele Szabo despre aceasta poveste, cu mentiunea ca acceptam ca domnia sa sa clarifice urmatoarele chestiuni: cine este Societatea "Carpatina Ardeleana”, daca este doar o pura coincidenta ca administratorul acesteia se numeste tot Szabo, si daca nu se pune problema unei inchirieri si a unei cofinantari mascate, estimata la miliarde de lei din banii satmarenilor. Ca sa-i ajutam memoria, precizam ca inchiriere este sinonim cu gazduire, care isi are radacina in omologul Gazda.

Din nou suspiciuni liberale

Alte proiecte de hotarire cu darul de a-i stirni pe liberalii judeteni au fost cu referire la modificarea statului de functii al Muzeului Judetean, Valentin Macec avind nevoie sa fie lamurit babeste cum devine cazul cu acordarea salariului de merit, respectiv alocarea unor fonduri pe anul 2005, din depozitul special constituit pentru infiintarea executiei unui bloc de locuinte sociale cu 11 apartamente in localitatea Racsa, in conformitate cu prevederile Legii locuintei nr.114/1996. Dupa tiparele deja binecunoscute, Alexandru Panea a lasat mai intii sa se inteleaga ca cele 5 miliarde de lei ar trebui alocate comunei Crucisor, unde primarul e liberal, dupa care, a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca blocul ce urmeaza sa fie construit in Racsa nu va fi ocupat niciodata de cadrele didactice, in conditiile in care profesorii evita sa se stabileasca in mediul rural.

Ultima sedinta a Consiliului Judetean Satu Mare va avea loc saptamina viitoare, joi, 30 decembrie.