Senatorul Ioan MANG a sustinut o declaratie politica intitualta "Traian Basescu trebuie sa lase Romania sa respire", pe care o puteti citi in continuare.
Zilele trecute, un prestigios saptamanal de analiza economica a reunit discursurile si alocutiunile presedintelui Traian Basescu din fiecare an, de la preluarea mandatului in 2004 pana in prezent. Jurnalistii au incercat astfel sa scoata in evidenta constantele discursului prezidential. Folosind un program specializat de monitorizare care evidentiaza cuvintele care se repeta cel mai des, concluzia revistei este ca nu a aparut vreo schimbare semnificativa in niciunul dintre cei sapte ani de discurs prezidential.
Doua cuvinte se repeta, aproape obsesiv la seful statului: "Romania" si "trebuie". Din 2004 incoace aceste doua cuvinte au fost folosite de cele mai multe ori de catre Traian Basescu in iesirile sale publice. De sapte ani "Romania trebuie"! De sapte ani seful statului ne vorbeste, folosind cuvinte mari, despre "modernizarea statului". De sapte ani, Traian Basescu ne da lectii. De sapte ani insa nu se intampla nimic... Va intreb pe dumneavoastra ce s-a ales din marea reforma a lui Traian Basescu? La fel cum discursul prezidential a ramas neschimbat in ultimii sapte ani, asa si Romania a ramas la fel. Astazi, dezamagirea in randul societatii romanesti este uriasa. In ultimii sapte ani, sub guvernarea PDL si a lui Traian Basescu, Romania a stagnat, iar modernizarea mult promisa se mai lasa asteptata. Sub regimul Basescu-PDL, vorbim despre o sansa ratata pentru Romania.
Fie ca ne referim la economie, justitie, sanatate, infrastructura sau educatie, in continuare "Romania trebuie". In fata acestui discurs, intrebarea care in mod firesc se naste este: de fapt, ce au castigat Romania si romanii in ultimii sapte ani sub conducerea "luminata" a presedintelui Basescu? Cu ce realizare va ramane el in istoria Romaniei? Cum si-l vor aminti viitoarele generatii
pe seful statului si ce se va spune despre Romania pe care a condus-o cu o mana forte primul presedinte-jucator al tarii?
Din nefericire, in ultimii sapte ani, romanii au "beneficiat" mai degraba de discursuri populiste si mai putin de o guvernare competenta. Am avut parte de foarte mult praf in ochi si foarte multe teme false de dezbatere. Cele cu adevarat importante, fie au fost uitate din discursul Puterii, fie au fost compromise. Nu merg mai departe decat de modul populist in care Traian Basescu si PDL au inteles sa actioneze in doua probleme fundamentale pentru Romania : reforma constitutionala si reorganizarea administrativ-teritoriala !
Traian Basescu s-a vrut un presedinte-jucator si un lider vizionar. In ceea ce priveste ' jocul ' presedintelui, intr-adevar, romanii au avut parte de foarte mult teatru si circ, galceava si diletantism, cu presedintele Basescu in rolul principal. In ceea ce privsete ' vizionarismul ' presedintelui, am avut parte de foarte multe vorbe si prea putine proiecte si solutii concrete. La o analiza serioasa, dincolo de discursul normativ al presedintelui, cu ce altceva ne-am ales sub ' conducerea ' sa ?
Pentru a putea stapani Romania, Traian Basescu si PDL au dus, in ultimii sapte ani, o politica permanenta de invrajbire a diferitelor categorii sociale si de subminare a increderii sociale a romanilor. Cu ce efecte? Asa cum au observat specialistii, astazi, in Romania se contureaza un camp al perceptiei sociale foarte puternic fracturat. Totul este perceput ca fiind din ce in ce mai bine acasa, comparativ cu o lume inconjuratoare din ce in ce mai rea. Altfel spus: intre putere si populatie s-a format o prapastie, deziluzia fata de viata sociala devenind respingere a societatii si, la limita, spun aceiasi specialisti, fuga din societate. Omul se simte bine, implinit si isi gaseste rostul doar acasa. Societatea isi pierde tot mai mult sensul! Pe termen lung, este un fenomen extrem de grav, mult mai grav decat pierderea banilor in urma crizei care, in principiu, poate fi remediata in cativa ani...
Iata tabloul societatii romanesti, pe care dupa sapte de conducere "luminata" ne-o lasa mostenire Traian Basescu si PDL. Raul in tara noastra a ajuns la un nivel la care deja il consideram o fatalitate. Am ajuns la o limita de la care tot ce fac Basescu si PDL deja nu ne mai starneste decat un simplu ridicat din umeri sau o replica de genul "astia sunt, ce sa le mai faci?". Daca lipseste ceva astazi in Romania, acel ceva este cu siguranta perspectiva si increderea in viitor. Din pacate, fatalismul si descurajarea generala din societate s-au extins atat de mult sub regimul PDL-Basescu, incat ele ne sunt adversare mult mai puternice chiar decat ciuperca pedelista care sufoca guvernarea.
"Haideti sa lasam tara sa respire..." A fost una dintre mesajele pe care presedintele Basescu le-a transmis ieri, de aici de la tribuna Parlamentului. Cred ca aici putem cadea cu totii de acord: Romania trebuie lasata sa respire si sa se dezvolte. Iar primii care trebuie sa faca acest lucru, adica sa faca un pas in spate sunt pedelistii si Traian Basescu. Abia in ziua in care vom scapa de Traian Basescu si de clica sa portocalie care sufoca Romania se vor putea si romanii simti cu adevarat usurati si increzatori in viitor. In termenii discursului prezidential din ultimii sapte ani, concluzia mea nu poate fi decat una singura: Traian Basescu trebuie sa lase Romania sa respire!