DeCeNews: Basescu a amenintat Parlamentul. Analiza - 7 motive de suspendare pentru presedinte

Presedintele Traian Basescu a iesit cu un discurs dur la adresa liderilor USL, carora le-a cerut sa inceteze imediat orice actiune. Declaratia lui Basescu ar putea fi interpretata ca o amenintare directa la adresa Parlamentului. Basescu i-a avertizat pe toti lideri Puterii sa inceteze orice actiune.
"Privind asa evenimentele care s-au desfasurat in ultimele saptamani si au culminat cu actiunile de azi din Parlament cer primului-ministrului, copresedintelui USL, Crin Antonescu si Daniel Constantin si presedintilor UDMR si UNPR sa inceteze imediat actiunile lor impotriva statului roman. Repet, le cer sa inceteze actiunile impotriva institutiilor statului roman. Prin actiunile Guvernului si ale majoritatii parlamentrare se incalca grav valorile fundamentale ale UE. Tinta finala a majoritatii parlamentare este punerea sub control a justitiei. Suspendare presedintelui este doar o etapa", a precizat Basescu.
DeCe News a realizat o radiografie a celor mai importante acuzatii pe care USL le-a adus presedintelui Traian Basescu si care ar putea constitui motiv de suspendare. De la incalcarea Constitutiei, pana la implicarea presedintelui in economie, USL ar putea folosi aceste motive ca argumente in fata Parlamentului. USL va apela la o serie de scandaluri mai vechi pentru suspendare, tocmai pentru a arata ca presedintele a incalcat Constitutia in mod repetat.
USL va cere suspendarea presedintelui pentru sapte motive. Punctul principal va fi amenintarea directa la adresa Parlamentului.
1.Prima acuzatie pe care ar putea sa o aduca USL este incalcarea repetata a Constitutiei din partea presedintelui Traian Basescu. Acuzatiile de incalcare a legii fundamentale au fost foarte multe, mai ales in cel de-al doilea mandat al lui Basescu.
2. Presedintelele Traian Basescua fost cel care a anuntat taierea salariilor cu 25% in 2009. In 2012, tot presedintele a anuntat reintregirea. USL il poate acuza pe Basescu ca si-a arogat atributiile Guvernului. Aceasta acuzatie ar putea fi argumentata prin atitudinea lui Basescu in perioada in care Emil Boc era premier.
3. Interventia telefonica a presedintelui, pentru a-l contrazice pe Raed Arafat, a fost scanteia care a aprins protestele din Piata Universitatii. USL l-ar putea acuza pe Basescu de implicare in organizarea institutiilor statului si scandalul cu un functionar public.
4. Traian Basescu a iesit public si a a promovat inceperea explotarii la Rosia Montana. El s-a declarat in favoarea proiectului Chevron. Pozitia publica a presedintelui ar putea fi interpretata de USL ca o implicare in economie si ar putea deveni motiv de suspendare.
5. Basescu nu s-a ferit niciodata sa isi arate spijinul pentru PDL. Sedinte de partid tinute la Cotroceni, intalnirile de la Vila Lac 3 sau sustinerea pe care Basescu a aratat-o pentru PDL ar putea fi inteleasa ca o implicare a presedintelui in politica interna. Constiutia ii interzice presedintelui sa se implice in activitatea politica a partidelor.
6. Basescu a luat pozitie publica in scandalul legat de Puiu Popoviciu. Basescu a precizat ca, in opinia sa, Popoviciu nu a gresit cu nimic. Aceasta pozitie ar putea fi interpretata ca o implicare a presedintelui in actul de justitie.