Cotidianul: Presedintele cere reexaminarea statutului pentru nimic

Basescu isi bate joc de Parlament si intarzie bugetul

Statutul senatorilor si deputatilor a fost retrimis spre reexaminare de Traian Basescu. Obiectiile presedintelui sunt inexistente pe fond. Consecinta deciziei presedintelui, intarzierea adoptarii bugetului de stat pe 2013.
Traian Basescu a trimis Parlamentului spre reexaminare statutul senatorilor si deputatilor. Nu avea niciun motiv sa o faca. Legea statutului respecta ad-litteram standardele UE si, in plus, s-au si facut unele concesii ANI in materie de incompatibilitati si conflict de interese. Retrimiterea statutului la Parlament are insa alte consecinte. Intarzie adoptarea bugetului de stat pe anul 2013. Pentru ca bugetul Senatului si bugetul Camerei Deputatilor nu pot fi votate pana ce noul statut devine lege. Se pot vota bugetele celor doua camere pe vechiul statut, dar asta inseamna ca o serie de cheltuieli (pentru cazare, carburanti, limitare calatorii cu avionul etc.) care au fost reduse prin noul statut nu mai pot fi aplicate. Si automat, pana la rectificarea bugetara din vara, guvernul ar trebui sa vireze Parlamentul cca 15% mai multi bani decat s-a prevazut in proiectul de buget. Parlamentul poate admite sau respinge obiectiile presedintelui, iar acesta este obligat sa promulge noul statut imediat.

Ce obiectii a vazut Traian Basescu?

Patru obiectii are presedintele Traian Basescu legat de noul statut al senatorilor si deputatilor. La o analiza atenta a documentului care contine respectivele obiectii, observam ca de fapt nu este vorba de modificarea vreunui articol pe fond. Presedintele invoca unele aspecte "echivoce" privind unele exprimari din lege.
Astfel, presedintele sustine ca desi in statut multe incompatibilitati sunt preluate din Legea 181/2003 (privind unele masuri pentru asigurarea transparentei... prevenirea si sanctionarea coruptiei), totodata se mentioneaza ca "alte incompatibilitati cu calitatea de deputat sau de senator se pot stabili numai prin lege organica".
Care este aici obiectia presedintelui: "Consideram necesar clarificarea de catre legiuitor a acestor dispozitii si stipularea lor in lege cu claritate...". Deci este o chestiune de tehnica legislativa si fara importanta. In fapt, probabil Traian Basescu se gandeste sa-i scuteasca pe inspectorii ANI de efortul de a conspecta si alte legi.
A doua obiectie: "Printre cazurile de incetare a mandatului de deputat sau de senator datorata incompatibilitatii (...) nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al ANI necontestat la instantele judecatoresti. Practic, datorita textului de lege ambiguu, se poate ajunge la situatia in care un parlamentar aflat in stare de incompatibilitate constatata de ANI, refuza sa notifice Biroul permanent al Camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate si isi continua exercitarea mandatului". Si aici suntem in fata unei non-obiectii. Si a unei manipulari de zile mari. Traian Basescu crede ca un parlamentar poate ascunde faptul ca a fost gasit incompatibil de ANI. Eroare. Nu poate ascunde nimeni nimic, pentru ca oricum ANI posteaza pe site-ul propriu starile de incompatibilitate si le trimite si Parlamentului. Iar manipularea coonsta in faptul ca Traian Basescu sugereaza in continuare ca ANI este un organism cu putere judecatoreasca, ceea ce este fals. Este un organism pur administrativ si doar in cazul in care o instanta confirma deciziile de incompatibilitate, acestea au putere juridica.
A treia obiectie. Este o situatie similara celei de la "obiectia nr. 2", numai ca este vorba de situatii in care un parlamentar se afla in conflict de interese. Deci tot o non-obiectie cu manipularea mai sus descrisa.
A patra obiectie nici macar nu are legatura cu statutul. Iata cum arata ea: "De asemenea, consideram oportuna consultarea societatii civile, precum si a institutiilor competente in domeniu, in privinta solutiilor legislative inaintate prin aceasta propunere legislativa, in vederea asigurarii transparentei si a unui cadru legal stabil". Suntem in fata unei abordari aiuristice, care nu are ce cauta intr-un astfel de document.
Evident ca Traian Basescu - asa cum anticipam - si-a argumentat trimiterea statului la reexaminare prin... Raportul MCV. Consideram ca toate aceste aspecte vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare, din 30 ianuarie 2013. Evident, nicio legatura intre raport si statut.
Televiziunile, prinse in offside
Imediat ce s-a aflat ca Traian Basescu a retrimis statutul senatorilor si deputatilor la reexaminare, deja televiziunile de stiri au intrat in competitie: "presedintele nu este de acord cu privilegiile alesilor", "presedintele nu e deacord cu superimunitatea alesilor". Dupa cum se vede,nici macar Traian Basescu nu s-a legat de cele doua articole care prevad o relativa imunitate, iar in ceea ce priveste "privilegiile", nici ele nu sunt atinse, pentru ca nu este vorba de privilegii in adevaratul sens al cuvantului.