Aflat la Strasbourg, cu ocazia sesiunii ordinare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), presedintele Traian Basescu a adresat parlamentarilor europeni un apel de a sprijini procesul de aderare a Romaniei la UE. ßeful statului s-a plans insa ca minoritatea romana nu este tratata in statele vecine la fel cum sunt tratati minoritarii pe teritoriul tarii noastre, in special cei maghiari.
"Intrarea ca membru cu drepturi depline in Consiliul Europei, in 1993, a fost momentul in care Romania a inceput sa invete cu adevarat democratia", a afirmat seful statului la finalul intrevederii avute ieri-dimineata cu presedintele APCE, Rene Van der Linden. In opinia sa, in cei 12 ani de cand tara noastra este membru cu drepturi depline al Consiliului Europei, Romania a reusit sa-si creeze un "reflex democratic", Consiliul fiind in acest moment singura institutie care poate face eficient "transferul de stiinta a democratiei". ßeful statului roman l-a asigurat pe oficialul european de faptul ca, din momentul intrarii Romaniei in UE, tara noastra va continua sa fie un partener serios al CE. La randul sau, presedintele APCE s-a aratat increzator fata de aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007.

Apel pentru sprijinirea ratificarii tratatului

Presedintele Basescu a adresat totodata parlamentarilor europeni un apel de a sprijini procesul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE. "Fac un apel catre parlamentarii din tarile unde tratatul nu a fost inca ratificat sa ne sprijine in demersul nostru de a ne integra in UE", a spus Traian Basescu in discursul rostit in plenul APCE. "Consiliul Europei a fost un constant partener al Romaniei in parcursul istoric al tranzitiei catre democratie", a subliniat seful statului roman, mentionand ca autoritatile de la Bucuresti conteaza pe solidaritatea parlamentarilor europeni pentru a finaliza acest drum.

Minoritarii romani sunt altfel tratati

In acelasi timp, presedintele si-a exprimat regretul, in plenul APCE, ca minoritatea romana nu este tratata in statele vecine Romaniei la fel cum sunt tratati minoritarii pe teritoriul tarii noastre. "Din pacate, acest tratament de tip european aplicat minoritatilor nationale nu se regaseste in state vecine Romaniei, cum ar fi Serbia, Ucraina sau Ungaria, in ciuda prezentei unei minoritati romane importante din punct de vedere numeric", a spus Traian Basescu. El a facut cunoscut faptul ca Romania se incadreaza in acest moment intr-o alta logica a constructiei democratice, iar modelul romanesc de protectie a minoritatilor nationale este recunoscut pe plan european.
Raspunzand unei intrebari adresate de un membru al APCE referitoare la autonomia culturala, Traian Basescu a reiterat ca Romania are in acest moment cele mai moderne sisteme de legi care se refera la protectia minoritatilor. In context, presedintele Basescu a precizat ca, spre exemplu, minoritarii maghiari pot utiliza limba proprie in scoli, iar trei dintre membrii comunitatii maghiare sunt chiar ministri in Executivul de la Bucuresti.
ßeful statului a multumit Consiliului Europei pentru sprijinul oferit in abordarea situatiei scolilor cu predare in limba romana din Transnistria, subliniind insa ca situatia nu este rezolvata definitiv. "Pot afirma, fara nici un fel de retineri, ca Romania este un caz in care scoala de democratie a Consiliului Europei a functionat cu succes", a spus Traian Basescu.

Data aderarii la UE o aflam abia in iunie

Adjunctul sefului Delegatiei CE la Bucuresti, Onno Simons, a declarat ieri ca in acest moment nu poate spune "cu certitudine" ca 1 ianuarie 2007 va fi data aderarii Romaniei la UE, dar ca decizia finala se va lua in iunie.
"Ceasul din Piata Universitatii arata ca au mai ramas 341 de zile pana la 1 ianuarie 2007. Aceasta este data la care atat Romania, cat si Uniunea Europeana s-au angajat sa fie gata pentru aderarea tarii dumneavoastra. Desi nu pot spune acum cu certitudine ca aceasta va fi data aderarii, pot spune deja ca a inceput numaratoarea inversa", a spus Simons. El a declarat ca Romania va afla in iunie daca va adera in 2007 sau in 2008, cand Consiliul Europei va lua o decizie pe baza recomandarilor Comisiei Europene.

FOTO: Traian Basescu ii prezinta presedintelui APCE, Rene Van der Linden,progresele Romaniei pe calea democratiei