In vizita de doua zile, efectuata in Franta, doua dintre prioritatile presedintelui Traian Basescu au fost: un portofoliu de comisar si respectiv o agentie UE cu sediul la Bucuresti. Basescu a spus francezilor ca Romania doreste un portofoliu important de comisar in Comisia Europeana si va face lobby pentru stabilirea, la Bucuresti, a unei importante agentii europene.
Presedintele Romaniei a precizat ca a discutat aceste aspecte cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, mentionand ca exista pozitii comune ale celor doua parti pe tema politicilor agricole si energetice, dar si in cazul evenimentelor violente ce au avut loc in Republica Moldova, dupa alegerile parlamentare.
"Dorim ca o importanta agentie UE sa vina la Bucuresti. Ar fi singura institutie europeana cu sediu in Bucuresti", a afirmat Traian Basescu, mentionand si necesitatea obtinerii de catre tara noastra a unui potofoliu important de comisar european.
"In ceea ce priveste politicile europene s-a pus accent pe politica energetica si pe cea agricola. Am constat similitudine de puncte de vedere", a precizat presedintele, dand ca exemplu discutiile purtate pe tema constructiei unei noi centrale nucleare si promovarea proiectului de gazoduct Nabucco. Presedintele Traian Basescu a mai declarat, la intoarcerea din vizita de doua zile din Franta, ca si-a manifestat insatisfactia fata de modul in care Comisia Europeana a reactionat la evenimentele ce au avut loc la Chisinau dupa alegerile parlamentare.
"Nu fac niciun secret din a va spune ca mi-am manifestat insatisfactia pentru modul in care Comisia Europeana, spre deosebire de Parlamentul European, care a reactionat foarte corect, mi-am manifestat insatisfactia cu privire la modul in care Comisia Europeana a actionat in acest caz", a spus Basescu. Presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita de doua zile in Franta, unde s-a intalnit cu omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, precum si cu presedintele Adunarii Nationale, Bernard Accoyer, si cu primul ministru Francois Fillon.