Genistii militari si vanatorii de munte au fost chemati de presedintele Traian Basescu pentru a ajuta la lucrarile de deblocare a Vaii Oltului.
El a estimat ieri ca traficul usor ar putea fi reluat miercuri.

Presedintele Traian Basescu, prezent si sambata pe Valea Oltului, a apelat la interventia in zona a genistilor militari si a vanatorilor de munte, exprimandu-si speranta ca traficul usor se va relua la inceputul saptamanii viitoare. Ieri, militarii apartinand batalioanelor 21 Vanatori de Munte din Predeal si 96 Geniu din Bucuresti s-au si prezentat la locul operatiunilor de restabilire a traficului rutier si feroviar de pe Valea Oltului. Vanatorii de munte si genistii actioneaza cu echipe de alpinisti si de pirotehnisti pentru degajarea masei stancoase de pe versant, in locul unde s-a produs blocajul. Potrivit unui comunicat al MapN, toti militarii care actioneaza in zona sunt militari profesionisti, avand experienta in teatre de operatii internationale.
Dupa interventia armatei, care va dinamita muntele, folosind o cantitate mai mare de explozibil, silvicultorii vor incepe impadurirea zonei afectate cu arbori rezistenti pe stanci. "Impreuna cu proiectantii de la Institutul de Cercetari Silvice, am hotarat ca o prima solutie ar fi aceea de a incerca sa introducem specii forestiere de talie mica, pentru a stabiliza zona. Incercam sa gasim solutii pentru terasarea acestui versant si apoi sa venim cu pamant de imprumut si cu specii de talie mare: pin, mesteacan, artar, specii care rezista pe stanci pentru a putea consolida versantul cu vegetatie forestiera", a declarat sambata Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Ieri, presedintele Basescu a fost din nou prezent in zona lucrarilor de pe Valea Oltului. El a estimat ca traficul usor ar putea fi reluat miercuri.
"Ieri, genistii au realizat trei dinamitari si dinamitarile vor continua si azi. Se va suprainalta zidul de protectie cu plasa de sarma, iar dupa degajarea stancilor instabile, vor intra in actiune muncitorii forestieri si alti militari, care vor terasa versantul. Apoi se vor planta puieti de arbori si arbusti in vederea fixarii solului, operatiuni care vor avea loc azi si maine. Tot maine se vor face noi evaluari si interventii, pentru ca miercuri sa poata fi reluata circulatia, la nivel de trafic usor", a declarat Basescu.