Senatorul Florea VOINEA a sustinut o declaratie politica intitulata: Exordium ex abrupto.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Nimic nu mi se pare mai incantator decat sa captivezi prin puterea cuvantului atentia unei adunari, sa incanti mintea ascultatorilor si sa le determini vointele intr-un sens sau altul. Aceasta este prin excelenta arta care a inflorit totdeauna la orice popor liber, mai ales in statele asezate si pasnice, si a predominat totdeauna. Caci ce poate fi mai minunat decat ca, dintr-o multime nesfarsita de oameni, sa se ridice unul care sa poata face singur ceea ce natura le-a dat tuturor putinta sa faca?. Am avut onoarea sa citez din parintele oratorismului patriotic - Marcus Tullio CICERO.
Domnul Klaus Iohannis nu are un discurs captivant. Eu mi-as dori sa aiba macar o urma - fie ea si artificiala - de elocinta. Nici nu am auzit ca altcuiva - in afara co-presedintelui actualului PNL - sa-i fi fost incantata mintea de mestesugul si virtutile oralitatii domnului Iohannis. Cu toate acestea - asa cum eu nu am uitat - cu siguranta si dvs., stimati colegi, va amintiti cu aceeasi acuitate taraganarea domoala cu care acesta dadea un ipocrit avertisment - in timpul campaniei electorale - cu privire la asa-zisul pericol al concentrarii puterii la nivelul unui singur partid, in speta PSD.
Dezicandu-se de propriile asertiuni cu o rapiditate ametitoare dublata de fatarnicie oportunista - care-mi aminteste de predecesorul sau la Cotroceni dar fara a reusi sa se ridice la virtuozitatea manipulativa a acestuia - intre timp devenit ”presedintele Iohannis” clameaza necesitatea preluarii puterii exclusiv de catre PNL.
Exista voci care spun ca de ce nu cerem noi schimbarea de urgenta a Guvernului. Ce dorim noi este o schimbare a puterii in Romania. Noi dorim sa preluam puterea, noi PNL. Nu mai exista doua partide, unul singur - PNL nou - care doreste sa preia puterea. Nu dorim o cosmetizare a unui Guvern PSD, nu ne intereseaza cosmetizari de ochii lumii. Asta am inteles de la cetatenii care au votat.
Precizez ca aceste cuvinte nu imi apartin, ele sunt exact ceea ce a spus actualul presedinte al tarii.
Voi cita tot din spusele domnului Iohannis: GHINION!, domnule Presedinte al Romaniei! Nu ati inteles menirea dumneavoastra si scopul pentru care va aflati la Palatul Cotroceni. Nu pentru ca actualul PNL sa preia puterea au votat cetatenii acestei tari in noiembrie 2014! Dar apreciez sinceritatea spontana si - cu siguranta - involuntara cat si pragmatismul - cert de sorginte saseasca -cu care v-ati devoalat adevaratele intentii cu care ati ajuns presedinte. Din pacate marturisirea este tardiva pentru toti cei care - cu naivitate - au confundat ambitia unui candidat care s-a vrut cu orice pret presedinte, cu interesul pentru binele cetatenilor tarii.
Pentru ca in peste 2.000 de ani de existenta post-Cicero se pare ca - din diverse motive - nu ati invatat Lectia Istoriei - va reamintesc domnule presedinte motivele fundamentale pentru care un simplu cetatean devine presedinte de tara, oricare ar fi aceea:
Bugetul trebuie echilibrat, tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publica trebuie micsorata, aroganta functionarilor publici trebuie moderata si controlata, ajutorul dat altor tari trebuie eliminat pentru ca Roma sa nu dea faliment. Oamenii trebuie sa invete din nou sa munceasca, in loc sa traiasca pe spinarea statului.”
Am reprodus pentru a va reaminti, domnule Iohannis, cel mai concis discurs al lui Cicero, tinut in anul 55 inainte de Christos.
Am convingerea - domnule presedinte Iohannis - ca dvs., adept al lucrului bine facut, nu veti ezita sa-i intindeti mana actualului premier si sa dovediti astfel ca sunteti presedintele tuturor romanilor si ca sunteti dornic sa reparati ceea ce au stricat cei care acum au venit buluc in noul PNL. Stiti dvs. la cine ma refer.