Alegerile parlamentare si prezidentiale din Romania au starnit o seama de aprecieri din partea unor agentii internationale. Agentia France Presse considera ca alegerile de duminica vor marca sfarsitul “erei Ion Iliescu“ si desemnarea unui presedinte care sa conduca tara spre Uniunea Europeana.
Potrivit AFP, castigatorul alegerilor, indiferent de apartenenta politica, va reusi sa asigure continuarea negocierilor pentru integrarea in UE si mentinerea “parteneriatului strategic“ cu SUA. AFP considera ca, desi campania a fost destul de terna, cheltuielile candidatilor au fost importante, in conditiile in care salariul mediu nu depaseste 150 de euro pe luna.
Agentia comenteaza ca, fie ca este vorba de dorinta de “a se vorbi despre el“, cum este cazul lui Gheorghe Dinu, sau de a reprezenta “locomotiva“ unui partid, precum candidatul crestin-democrat Gheorghe Ciuhandu, fiecare dintre candidati are o justificare pentru aceste cheltuieli.
In ceea ce-i priveste pe principalii candidati la functia de Presedinte al Romaniei, AFP face aprecieri transante. Adrian Nastase este un politician autoritar, care incearca sa isi creeze o imagine mai populara pentru un electorat obisnuit, incepand din 1990, cu paternalismul presedintelui in exercitiu, Ion Iliescu, comenteaza AFP. Agentia considera ca Nastase, care, potrivit propriilor declaratii, este “putin prea aristocratic“ pentru Romania postcomunista, a condus cu o mana de fier Guvernul social-democrat format dupa alegerile din noiembrie 2000.
In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, candidatul Opozitiei este considerat de AFP drept un fost comandant din marina comerciala dotat cu un puternic instinct politic, ceea ce il transforma intr-un adversar redutabil pentru actuala Putere. Carismatic si spontan, el se deosebeste de majoritatea oamenilor politici romani prin franchetea discursului, care, potrivit observatorilor, este atuul sau, dar si principalul sau defect.