Presa italiana scrie ca exista indicii privind existenta unor tabere de antrenament Al-Qaida in Romania. Potrivit editiei electronice a cotidianului Il Secolo XIX, politia italiana a obtinut aceste informatii in urma interceptarii convorbirilor unor suspecti de terorism. Serviciul Roman de Informatii nu confirma existenta unor tabere de antrenament Al-Qaida in Romania, dar sustine ca trei dintre suspectii retinuti la Roma au fost expluzati de la noi din tara pentru aceleasi acuzatii.
Presa italiana sustine ca, in urma unor interceptari telefonice, politia italiana a obtinut indicii privind existenta unor tabere de antrenament Al-Qaida in Romania. Serviciul Roman de Informatii sustine ca nu exista tabere de antrenament teroriste in tara noastra, dar ca cele trei persoane retinute in Italia au stat in Romania doar pana in 2004. Atunci au fost declarate indezirabile si expulzate, iar datele lor au fost transmise autoritatilor italiene. Publicatia italiana precizeaza ca mai multe persoane care vor sa lupte pentru jihad invata, in tara noastra, sa construiasca si sa foloseasca dispozitive explozive. Autoritatile italiene au obtinut aceste informatii dupa ce politia din Genova a reusit sa intercepteze o discutie intre doi suspecti de terorism. Politistii italieni, care au arestat in acest caz 20 de persoane, au precizat ca teroristii, membrii unei retele auto-intitulate Compania, se ocupau cu pregatirea mijloacelor necesare actiunilor din Afganistan si Irak.

SRI nu confirma prezenta taberelor Al-Qaida pe teritoriul Romaniei

In contextul informatiilor vehiculate de mass-media in ceea ce priveste pretinsa existenta a unor tabere Al-Qaida pe teritoriul Romaniei, SRI precizeaza: "Inca de la sfarsitul anului 2002, SRI a identificat si monitorizat activ conexiunile din Romania ale unei retele de criminalitate transfrontaliera, cu relevanta in plan terorist. In acest context, au fost intreprinse masuri de neutralizare a activitatilor cu potential de risc la adresa securitatii nationale asupra membrilor retelei prezenti pe teritoriul tarii noastre. Ca urmare a informatiilor obtinute, in perioada 2003-2004, pe baza propunerilor SRI, autoritatile romane au declarat ca persoane indezirabile mai multi cetateni straini din acest grup. De asemenea, in cadrul actiunilor de cooperare internationala serviciul nostru a informat mai multe servicii partenere, printre care si partenerul italian, inclusiv cu o parte din elementele aparute recent in mass media. SRI nu detine date si nu a primit nici un fel de semnalare care sa ateste existenta unor tabere de antrenament Al-Qaida in Romania. Avand in vedere ca Romania este situata la granita estica a Uniunii Europene si a NATO, Serviciul nostru monitorizeaza si analizeaza cu atentie implicatiile fenomenului terorist international in Romania in cooperare cu institutiile responsabile in plan intern si serviciile partenere in plan extern".