Preotii care candideaza ca independenti pentru Consiliile locale si judetene trebuie sa evite orice atitudine politica in campania electorala, sa nu atace contracandidatii si sa isi prezinte programul in mod realist si realizabil, arata Patriarhia Romana. "In spiritul hotararii Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din 7 martie 2008, privind neimplicarea in politica partinica a clerului, Patriarhia Romana precizeaza ca toti preotii care candideaza cu statut de independent pentru Consiliile locale si judetene trebuie sa-si prezinte propriul program in mod realist si realizabil", se arata intr-un comunicat de joi al Patriarhiei.
Totodata, Patriarhia Romana mai arata ca preotii candidati trebuie sa evite in campania electorala orice atitudine de tip partinic, adica pentru sau contra celorlalti candidati. "Aceasta atitudine de neutralitate politica este necesara pentru a evita, dupa alegeri, unele consecinte defavorabile parohiei in care slujeste preotul respectiv. Abaterile de la aceasta indrumare vor fi sanctionate intrucat incalca litera si spiritul hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane", informeaza Patriarhia Romana.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a hotarat ca preotii pot participa la alegeri ca independenti pentru functiile de consilier local sau consilier judetean cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru functiile de primar.