Senatorul Leonardo BADEA a sustinut o declaratie politica intitulata "Reluarea dialogului politic, nota de civilizatie obligatorie", pe care o puteti citi in continuare.

Am fost dintotdeauna adeptul incrancenat al dialogului Putere - Opozitie pe teme fundamentale, subiecte complexe care obliga la concentrarea tuturor opiniilor din orizontul factorilor decizionali. Am crezut si cred cu tarie in forma de comunicare deschisa, aplicata, concreta. Am crezut si cred cu tarie in formula asezarii la masa dezbaterii oneste in fata unei provocari de moment. Cred cu incapatanare in responsabilitatea si maturitatea care depasesc partizanatul agresiv si ingust.
In aceasta lumina, m-am bucurat mult atunci cand premierul Victor Ponta a semnat doua scrisori adresate liderilor PDL si UDMR, prin care acestia sunt invitati la discutii pe marginea conditiilor noului acord cu institutiile financiare internationale (FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala), respectiv masurile fiscale care vor sta la baza bugetului.
In mod normal, demersul, ca principiu general, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Adica sa privim posibilitatea unui dialog care depaseste granitele dintre partide ca pe un gest de banala democratie, recursul la minima decenta politica si, daca vreti, un semn de civilizatie. De ce ne surprinde acum aceasta invitatie? De ce o consideram iesita din "tipar"? Raspunsul e, deopotriva, trist si iremediabil: pentru ca tiparul a fost maltratat si deformat in ultimii ani pe alte "valori" decat aceea a dialogului matur. Sub cupola unui presedinte autointitulat "jucator", modelul de politica a alunecat periculos spre conflictul perpetuu, intretinut cu premeditare din considerente politicianist-iresponsabile. Practic, conflictul agresiv a dobandit forma succesului politic, aruncand in derizoriu eforturile unei comunicari civilizate. Ne-a folosit la ceva atitudinea asta? Ne-au folosit la ceva acesti din urma ani?
Iata ca, se intampla acum ca premierul Ponta sa (re)deschida calea unui dialog NORMAL intre fortele politice. Daca acestui pas i se va raspunde pe masura , vom vedea. Daca nu, ramanem pe mai departe tributari talibanismului ingust, irational, ramanem pe mai departe rataciti in propriile noastre obsesii politice subordonate ideii de conflict permanent , din pacate, fiindca asa cum spunea Nicolae Steinhardt" Nu sistemul politic sau economic este determinant, ci tonul relatiilor dintre oameni; daca exista bunavointa ori amenintare, restul nu conteaza".