Jurnalul National: Romania vede "capatul tunelului" din "Far Est". Premierul francez - in vizita de doua zile la Bucuresti (Autor: Marina Constantinoiu)

AFP pregateste cu ample comentarii vizita premierului francez la Bucuresti
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, se va afla la Bucuresti joi si vineri pentru a discuta, printre altele, despre consolidarea legaturilor economice dintre Franta si Romania, anunta France Presse intr-un amplu comentariu despre situatia din Romania, vazuta prin ochii investitorilor francezi din tara noastra.
Nu se intoarce in Franta
Agentia prezinta cazul parizianului Just Benayache, care are o mica afacere cu gemuri in Romania, si afirma ca a venit aici pentru a descoperi "Far Estul". Francezul considera ca, dupa cativa ani dificili, "se vede capatul tunelului" in tara noastra, si ca nu doreste sa se intoarca in Franta, unde rata somajului a explodat.

Prezentata adesea doar drept o destinatie pentru delocalizari, datorita costului redus al fortei de munca (salariul mediu lunar este de doar 350 de euro), Romania, a doua cea mai mare piata din Europa Centrala si de Est, reprezinta, de asemenea, o oportunitate de crestere pe o piata emergenta, scrie France Presse.

Romania, pentru care Franta este al treilea cel mai important partener comercial si al patrulea investitor strain, se asteapta la o crestere economica de 1,6% - 2% pentru anul 2013, adauga AFP, care enumera marii investitori francezi din Romania, aflati intr-o competitie stransa cu investitori din Germania, Olanda, Austria.

Asteapta stabilitate politica
Intr-un interviu pentru Agerpres, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, declara ca vizita premierului francez "confirma relansarea relatiilor dintre Franta si Romania". El a aratat ca parteneriatul strategic dintre cele doua state pune accent pe dezvoltarea relatiilor economice si a subliniat ca oamenii de afaceri francezi din Romania, "ca toti investitorii din lume, asteapta stabilitate politica si predictibilitate".
Ambasadorul a aratat ca Franta si Romania au abordari similare cu privire la independenta energetica sau la chestiuni privind apararea si ca parteneriatul strategic prevede, de exemplu, "formarea unui grup pentru interactiuni cu privire la unele subiecte importante, cum ar fi tranzitia energetica".

Din nou romii

Intrebat cum decurge cooperarea cu autoritatile romane pe tema incluziunii romilor, el a afirmat ca acesta este un subiect dificil, care nu se solutioneaza prin miracole. "Trebuie facuti pasi in acest sens: sa luptam, printr-o cooperare politieneasca si judiciara exemplara, impotriva retelelor care exploateaza romi in Franta si in Europa si trebuie dezvoltate politici de incluziune sociala in Romania si in tarile in care romii doresc sa se integreze, respectand legile", a evidentiat Philippe Gustin.
In privinta aderarii Romaniei la Schengen, el a amintit ca "Franta a propus deja o aderare in etape; este vorba de o decizie colectiva al carei termen limita va fi Consiliul Justitie si Afaceri Interne din decembrie".

Ponta si-a pregatit ministrii

Ultimul premier francez care a efectuat o vizita oficiala la Bucuresti a fost Dominique de Villepin - la 1 februarie 2007.
Premierul Victor Ponta si-a exprimat miercuri dorinta ca in cadrul vizitei omologului sau francez la Bucuresti, Jean-Marc Ayrault, Romania si Franta sa avanseze cu proiectele economice si le-a cerut ministrilor sa fie pregatiti pentru discutii cu membrii delegatiei franceze. "Cei patru-cinci ministri care aveti discutiile bilaterale, vreau sa fie nu doar o vizita de prietenie, ci si una in care sa avansam cu proiectele economice si de colaborare. Sigur, va fi si acea inaugurare a liceului (francez - n.r.) din Bucuresti. Deci, vizita are mai multe aspecte, insa vreau ca fiecare dintre ministri sa fiti pregatiti pentru discutiile cu omologii dvs. si aceasta vizita, care se finalizeaza vineri la Sarbatoarea Zilei Nationale a Frantei, sa fie una plina de rezultate", a afirmat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.