Premierul i-a dat Ecaterinei Andronescu trei saptamani pentru a pregati pachetul de legi din Educatie, propus de comisia prezidentiala. De asemenea, primul ministru a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul de legi privind reforma in educatie.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, trebuie sa prezinte Guvernului un raport privind categoriile de specializari si diplome de la Universitatea "Spiru Haret", "raportat la cadrul legal", si sa propuna o rezolvare a situatiei, a anuntat premierul Emil Boc.
"In privinta diplomelor emise pana in acest moment, am solicitat ministrului Educatiei sa prezinte in fata Guvernului un raport exact si precis al situatiei pe care a gasit-o la "Spiru Haret", pe categorii de specializari si diplome.
Raportandu-ne la cadrul legal existent si bazandu-se pe aceasta investigatie, sa propuna Guvernului solutiile legale", a declarat Boc la finalul sedintei de Guvern.
Primul ministru Emil Boc crede ca elaborarea unui pachet de legi pe Educatie va rezolva situatia din invatamantul romanesc.
"Solutia in cazul Spiru Haret este aprobarea pachetului de legi din educatie. In acest context, cer Ministrul Educatiei sa pregateasca pana pe 14 august actele normative pentru a remedia aceasta situatie si solicit si celorlalte partide politice sa se implice in aprobarea acestui pachet de legi", a solicitat premierul.
In plus, premierul a facut apel la toate partidele parlamentare sa sustina acest demers.
Ecaterina Andronescu a declarat recent ca Ministerul Educatiei va analiza si caracterul juridic al posibilelor infractiuni de la Universitatea Spiru Haret pentru a sesiza Parchetul in cazul diplomelor ilegale.
Problema diplomelor de licenta ilegale a revenit in actualitate dupa ce Universitatii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu.
Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002. Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi.