Premierul Emil Boc i-a chemat, la ora 11.20, la Palatul Victoria, pe ministrul Agriculturii si pe reprezentantii Agrostar pentru a discuta despre cresterile de preturi anuntate in aceste zile. Autoritatile s-au tot contrazis in privinta scumpirilor anuntate, in ultima saptamana.
Produsele alimentare se vor scumpi in urmatoarele luni cu 10 pana la 25 de procente, a anuntat marti presedintelui Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei. El a afirmat ca primele produse care se vor scumpi vor fi painea, carnea si laptele.
Presedintele FNPAR a declarat ca motivele acestei scumpiri sunt legate de faptul ca pretul materiilor prime a crescut cu procente cuprinse intre 40 si 200, de nivelul TVA si de faptul ca inflatia, anul acesta, a trecut de sapte procente.
In opinia sa, un alt motiv al scumpirii este legat de faptul ca producatorii autohtoni prefera sa exporte anumite produse, cum ar fi graul, care apoi este importat la un pret mai mare.
El a mentionat ca, atunci cand ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca pretul alimentelor nu va creste, a actionat ca "un om politic", iar cand a afirmat ca va creste a actionat ca "un ministru".
"Prima declaratie a lui Valeriu Tabara, cand a spus ca nu se vor scumpi produsele, a fost una a unui om politic. Vazand realitatea, a facut apoi o declaratie de ministru, o declaratie pe care era obligat sa o faca. El nu a gresit. Au gresit cei care i-au impus sa retraga acea prognoza. El a avut curajul sa spuna un adevar. Nu complet, in proportie de 80 la suta, dar a spus un adevar", a adaugat Matei.
Cresterea preturilor la produsele agroalimentare este nejustificata si artificiala, iar procesatorii si cei care comercializeaza alimente absorb profiturile din sistem, in defavoarea producatorilor de materii prime si a consumatorilor, considera ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
"Ministrul Valeriu Tabara nu este de acord si nu va promova niciodata o politica de crestere a preturilor produselor agro-alimentare care, in acest moment, este nejustificata. Astfel, atat ministrul agriculturii, cat si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu sustin punctul de vedere al celor care arunca vina pe producatorul agricol roman, fie el mic sau mare", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de Ministerul Agriculturii.
In urma cu o saptamana, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, declara ca pretul alimentelor de baza ar putea creste cu 8-10%, potrivit unor prime estimari, el adaugand totodata ca autoritatile ar trebui sa faca mai mult pentru respectarea de care comercianti a Codului de bune practici in comert.