Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, pune capat zvonisticii din ultimele zile, amintind ca desemnarea comisarului european intra in atributiile premierului, mai ales ca alegerea acestuia nu este facuta in urma unui "concurs de frumusete gen 'beauty contest'".
"Procesul de desemnare a comisarului european nu este sarcina PNL, este sarcina prim-ministrului. Fara indoiala, voi analiza toate posibilitatile, toate persoanele care pot corespunde din punct de vedere al profilului politic si profesional cu cel de comisar european", a declarat Tariceanu la finalul Comitetului Executiv al PNL.
El a mentionat ca "presiunile" din ultima vreme nu il vor influenta in alegerea unui comisar.
"Am observat ca in ultima perioada s-au facut presiuni. Fiti convinsi ca ii cunosc pe cei care ar putea sa ocupe o astfel de pozitie si articolele din presa nu ma vor influenta", a completat liderul PNL.

Nici vorba de concurs de frumusete!

In ceea ce priveste sugestia lui Traian Basescu de a fi facute doua nominalizari pentru postul de comisar european, una din partea PNL, iar cealalta din partea PD, Tariceanu a spus ca procedurile sunt "simple si clare". "Acestea tin de prim-ministru, care propune candidatul si de presedintele Comisiei Europene. Nu este un concurs de frumusete gen 'Beauty contest', in care sunt propusi mai multi candidati si se face o selectie", a adaugat Tariceanu.
Premierul a refuzat sa precizeze cand va face nominalizarea pentru postul de comisar european.

Inghesuiala pe functiile europene

Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca niciun partid din afara celor guvernamentale nu poate spera ca va obtine postul de comisar european, apreciind ca acesta va fi un om politic din cadrul Aliantei PNL-PD. ßeful statului a spus ca el este de parere ca pentru postul de comisar european va fi nominalizat un om politic din PD sau din PNL. Basescu a adaugat ca este posibil, de asemenea, sa fie propuse doua persoane - una din partea democratilor, cealalta din partea liberalilor - urmand ca decizia sa apartina presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Numele vehiculate pana acum pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei sunt Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzaverde.
ßi UDMR a anuntat ca va propune un candidat pentru nominalizarea Romaniei pentru postul de comisar european, cel mai probabil acesta urmand sa fie senatorul Gyorgy Frunda.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, de asemenea, ca presedintele Traian Basescu nu are niciun drept sa faca nominalizari pentru candidatii Romaniei la functia de comisar european si ca un reprezentant al PSD in acest post ar asigura un echilibru politic in Comisia Europeana.
Parlamentul European ar putea audia comisarii europeni propusi de Romania si Bulgaria la 27-28 noiembrie, a anuntat serviciul de presa al Legislativului european.
Conform Tratatului de Aderare, PE va fi consultat in privinta noilor comisari. Cea mai probabila data pentru audierea noilor comisari, potrivit comunicatului citat, este 27-28 noiembrie, iar pentru organizarea votului sunt luate in calcul perioada de dinainte de 25 decembrie, 4 ianuarie sau 9 ianuarie.