Pregatirile pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale sunt pe ultima suta de metri. Motiv pentru care, ieri dimineata, ministrul Cristian David a organizat o videoconferinta, la care i-a "invitat" pe toti cei responsabili sa vegheze asupra ordinii si corectitudinii alegerilor locale. Printre masurile impuse de ministru se numara suplimentarea fortelor de ordine, cat si a materialului pentru procesul de votare, pentru a fi evitate incidente similare celor din primul scrutin. Masurile vor fi luate si la nivelul Constantei, desi judetul nostru a fost nominalizat, potrivit reprezentantilor IPJ Constanta, printre cele 9 judete unde nu s-au inregistrat incidente majore. Cu toate acestea, turul al II-lea porneste din start cu scandal: Consiliul Judetean Constanta il acuza pe prefectul Danut Culetu de "obstructionarea pregatirii alegerilor" si "isi rezerva dreptul de a depune plangere penala pentru abuz in serviciu".
Marul discordiei, de data aceasta, sunt buletinele de vot ce vor fi folosite in cele 31 de localitati constantene care intra in turul al doilea. Mai exact, Organizatia Judeteana Constanta a Partidului Social Democrat a depus, la Biroul Electoral Judetean o sesizare prin care atrage atentia ca buletinele de vot au fost tiparite fara respectarea regulilor impuse de legea electorala 67/2004, si anume nu au existat hotarari prealabile ale birourilor electorale de circumscriptie in ceea ce priveste forma si marirea casetelor cu numele candidatilor. Tiparirea buletinelor s-a realizat, dupa cum atrage atentia PSD, doar in urma deciziei unilaterale a presedintilor birourilor electorale de circumscriptie. "PSD apreciaza ca buletinele de vot trebuiau tiparite cu amplasarea patrulaterelor cu numele candidatilor in pozitie orizontala si centrarea acestora in pagina, astfel incat spatiul ramas liber atat in stanga, cat si in dreapta sa fie egal", se arata in hotararea nr. 84 a BEJ, prin care li se da dreptate pesedistilor si se dispune retiparirea buletinelor de vot. Cu toate acestea, prefectul Danut Culetu a aratat ca buletinele nu vor fi retiparite, pe de o parte, urmare a tardivitatii hotararii, cat si pentru ca motivele invocate sunt neintemeiate. "Legea electorala impune ca buletinele sa fie retiparite doar daca numele candidatilor sau sigla partidului au fost tiparite gresit, ceea ce nu este cazul. Casutele in care sunt trecute numele candidatilor au exact aceeasi marime ca si la primul scrutin, cand nu au fost probleme", a aratat prefectul Danut Culetu, care a subliniat ca a comunicat aceste aspecte si reprezentantilor BEJ, care nu au avut obiectii.

CJC isi rezerva dreptul de a-l acuza pe Culetu de abuz in serviciu

Cu toate acestea, conducerea Consiliului Judetean Constanta atrage atentia ca prin ignorarea hotararii BEJ, Danut Culetu are o "atitudine de obstructionare a legislatiei in vigoare", de "sfidare a unei hotarari definitive si irevocabile" si de "dezinteres pentru asigurarea unor conditii optime de exprimare a optiunilor electoratului". Motiv pentru care, "Consiliul Judetean Constanta isi rezerva dreptul de a depune plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva prefectului Danut Culetu". "Datorita incalcarii legislatiei in vigoare, buletinele de vot tiparite au peste 50% din suprafata neutilizata, drept urmare caracterele cu care sunt inscrise numele candidatilor precum si siglele fiind foarte mici si greu lizibile, fapt care ingreuneaza exprimarea in deplina cunostinta de cauza a optiunii alegatorilor", se arata in comunicatul consiliului judetean. In alta ordine de idei, pentru turul al doilea de scrutin vor fi amenajate 151 de sectii de votare, la nivelul a 8 orase si 22 comune. In cursul zilei de astazi vor fi distribuite circumscriptiilor de votare 209.200 buletine de vot, 169.000 de etichete, 462 de tusiere si 462 de rezerve cu tus. De asemenea, tot in cursul zilei de astazi, vor fi controlate sectiile de votare, pentru a exista certitudinea ca sunt echipate corespunzator.