Scaunul comandantului Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Costica Holca a inceput sa se clatine. Comisarul-sef nu este agreat de liderii botosaneni ai noii coalitii guvernamentale si, cu toate ca institutia pe care o conduce nu face parte dintre serviciile publice deconcentrate, unde prefectul poate retrage sefilor avizul de a mai sta in functie, se pare ca s-au facut demersuri pentru indepartarea lui. Prefectul Cristian Roman a recunoscut ieri ca a purtat discutii pe aceasta tema cu chestorul Nicolae Berechet, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, insa nu s-a ajuns la un rezultat concret. "Mai purtam discutii. In tot cazul, vrem sa iesim cu o solutie buna ", a declarat prefectul.

Costica Holca a fost numit sef al IJP in 2001, la citeva luni dupa ce PSD a cistigat alegerile. El a ocupat postul cu titlu interimar si apoi a sustinut concurs, lucru pe care l-au facut insa si aproape toti ceilalti sefi de institutii din Botosani care au fost pina la urma nevoiti sa renunte la functii. Cel putin oficial, comisarului sef i se reproseaza legaturi cu controversatul om de afaceri Constantin Cuciureanu, anchetat de Parchetul National Anticoruptie (PNA). "Monitorul " a redat pe larg inca de la inceptul anului trecut modul in care familia Holca a intrat in posesia unui teren in zona Lebada. Posibil pentru a se evita asocierea numelor celor doi, contractul de vinzare-cumparare a 1.000 metri patrati din acea parte a orasului a fost incheiat intre sotia comisarului sef, Elena Holca si sora afaceristului, Florica Pelinescu, potrivit actului de la notariat pretul fiind de numai 10 milioane lei. Terenul in cauza apartinuse lui Constantin Cuciureanu, care l-a donat surorii sale.

Prefectul Cristian Roman a verificat toata combinatia si a concluzionat ca intre cei doi exista o legatura clara. "Nu sint suspiciuni, sint documente ca a luat pamint de la Cuciureanu. Mi se spune ca omul asta (Costica Holca - n.r.) e un politist bun. Are insa lipsuri in partile esentiale. Eu imi doresc sa se faca dreptate, sa fie un om corect, sa nu planeze asupra lui nici un fel de suspiciune ", a afirmat prefectul.

Inlocuirea comandantului IJP este, se pare, zadarnicita la nivel ministerial, Inspectoratul botosanean obtinind rezultate bune la analizele activitatilor anuale, insa anterior prefectul mai declarase ca nu prea intelege cum de este apreciata prestatia sefului IPJ in ciuda valului de violente din judet.

Conform prefectului, Costica Holca ar urma sa isi consulte miercuri ministrul. Coalitia guvernamentala de la Botosani s-a gindit deja la un inlocuitor, nefiind exclus sa fie vorba tocmai de comisarul sef Dan Rosu, primul adjunct al comandantului IPJ.

In ciuda incercarilor noastre, nu am reusit sa il contactam ieri pe Costica Holca. Comisarul Cristian Vieru, de la biroul de presa al IJP, ne-a comunicat ca seful Inspectoratului este plecat in judet, derulind o actiune la posturile de politie din teritoriu. Anul trecut, cind Monitorul a prezentat tranzactia cu terenul de la Lebada, Costica Holca a negat existenta vreunei relatii de vinzare-cumparare cu afaceristul Cuciureanu. Cu toate acestea, Florica Pelinescu, sora afaceristului, care apare in contractul de vinzare-cumparare, afirma despre tranzactia in cauza: "Intrebati-l pe fratele meu. Eu nu stiu nimic ".

Dupa schimbarea puterii, o multime de sefi ai inspectoratelor judetene de politie si-au pierdut posturile, majoritatea preferind sa se pensioneze. Desi Politia si Parchetul l-au cercetat mai multi ani pe Cuciureanu, singurele masuri speciale luate impotriva lui au fost consemnate dupa ce a inceput sa fie anchetat de PNA Bucuresti.