Presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM), Szasz Jeno, primarul orasului Odorheiu Secuiesc, l-a dat in judecata pe prefectul Harghitei, Constantin Strujan, pe care il acuza ca a modificat, fara drept, lista presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare propusi de catre primar.
Potrivit lui Szasz Jeno, Tribunalul a efectuat tragerea la sorti conform listei modificate de prefect. Pe data de 4 februarie au fost programate alegeri partiale pentru desemnarea noului Consiliu Local Odorheiu Secuiesc, dupa dizolvarea definitiva si irevocabila a acestui organism pe data de 18 iulie 2006, la solicitarea prefectului judetului, din cauza neintelegerilor dintre consilierii UDMR si cei apartinand Uniunii Civice Maghiare. "Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a incalcat legea alegerilor locale, taind de pe lista persoane propuse de mine si adaugand altele, desi, conform normativului in vigoare, nu avea dreptul sa faca acest lucru, ci avea doar rolul administrativ de a transmite Tribunalului lista propusa de primar", a declarat joi Szasz Jeno.
In replica, prefectul judetului, Constantin Strujan, a afirmat ca a modificat lista in spiritul legii, completand-o cu juristi propusi de Asociatia Consilierilor Juridici. "Nu am taiat numele niciunei persoane propuse de primarul de la Odorheiu Secuiesc", a spus Strujan. Prefectul Harghitei a mai adaugat ca Legea alegerilor locale ii permite sa completeze lista, in cazul in care aceasta nu cuprinde numarul necesar de juristi.
Cele doua actiuni in justitie au fost judecate joi seara, Tribunalul Harghita trimitand plangerea primarului, indreptata impotriva prefectului judetului, spre solutionare, la Biroul Electoral de Circumscriptie. (D.G.)