La inceputul lunii iulie, mai exact pe 6 iulie 2006, la Primaria municipiului Constanta a fost inregistrata o plangere potrivit careia pe strada Ion Corvin cativa boschetari si-au improvizat un culcus din carton, carpe si table. Iar de aici... iarasi scandal intre Primaria Constanta si Inspectoratul Judesean de Politie. Povestea a fost prezentata, de altfel, intr-o conferinta de presa sustinuta ieri de primarul Radu Mazare, care i-a acuzat pe reprezentantii Politiei ca nu au vrut sa colaboreze cu inspectorii Corpului de Control din Primarie in sensul rezolvarii situatiei sesizate de cetateni pe strada Ion Corvin. Primarul a facut referire, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, si la DADL, care, sustine Radu Mazare, trebuie sa stranga nisipul imprastiat pe promenada din statiunea Mamaia.
Primarul Radu Mazare a mai declarat, pentru cotidianul "Replica" de Constanta, ca "prefectul Danut Culetu ar face bine sa beleasca ochii la lege". Afirmatia a venit in contextul mult discutatelor panouri montate de Primaria Constanta in Mamaia, prin care municipalitatea atrage atentia ca nu poate asigura ordinea in statiune, pentru ca prefectul a anulat in instanta mai multe taxe, printre care si cea de bariera. Din punctul de vedere al primarului, prefectul greseste cand afirma ca panourile au fost montate ilegal in statiune. Reamintim ca Danut Culetu a declarat ca pe avizul de montare a panourilor trebuia sa existe semnatura primarului, nu a viceprimarului. "Prefectul sa se uite mai bine in lege. Eu il delegasem pe viceprimar sa semneze in locul meu in perioada in care am fost plecat", a precizat Radu Mazare. Revenind insa la cazul prezentat in conferinta de presa de edilul-sef al Constantei, inspectorii Corpului de Control din Primarie s-au prezentat in data de 21 iulie a.c., pe strada Ion Corvin, unde mai multi cetateni au semnalat ca niste boschetari si-au facut "culcus". Pentru actiunea initiata de reprezentantii Primariei s-a luat legatura cu Politia, intrucat - potrivit legii - in caz de refuz al contravenientului sa se legitimeze, agentul constatator poate apela la politisti, jandarmi, gardieni publici. "Cand a fost vorba sa-i legitimeze, politistii au spus ca nu raspund solicitarilor Primariei si daca vor sa-i legitimeze pe boschetari in vederea eliberarii domeniului public, sa le faca adresa scrisa la Politie", a spus Radu Mazare, care a adaugat, referitor la politisti, ca "nu au vrut sa se implice sub nici o forma in ridicarea amplasamentului, focar de infectie si prostitutie, cu alcoolici care in nenumarate randuri au deranjat ordinea publica". "Politistii-militieni refuza sa colaboreze pentru binele cetatenilor", a mai declarat Radu Mazare, in sprijinul afirmatiilor edilului venind si completarea lui Ionut Pripis, seful Serviciului Corp Control din cadrul Primariei, potrivit caruia politistii ar fi spus ca au ordin sa nu colaboreze. "Este grav sa spuna ca au primit ordin sa nu colaboreze cu autoritatea locala si cu Primaria. Numai un tembel poate sa dea un asemenea ordin. Preocuparea lor e sa ne lege pe noi, nu sa-si faca treaba", a afirmat Mazare. Pe de alta parte, Inspectoratul de Politie Constanta a reactionat, precizand ca "solicitarea initiala (n.r. a Serviciului Corp Control din cadrul Primariei) viza altceva decat cererea de la fata locului, (...) si, in plus, reprezentantilor Primariei le lipseau documentele necesare, respectiv hotararea de evacuare de pe domeniul public si, de asemenea, adresa din partea Primariei Constanta catre Politia Municipiului Constanta (...)".

DADL se ia "in gura" cu panourile Primariei Constanta

Mai departe, primarul Constantei a facut referire, tot ieri, si la situatia zonei de promenada din Mamaia. Radu Mazare a spus ca Primaria Constanta nu va curata promenada, in locurile unde s-a depus nisipul spulberat de furtuna de la inceputul lunii iulie si care impiedica turistii sa se plimbe, pentru ca acest lucru este de datoria Directia Apelor Dobrogea Litoral. "Strangerea nisipului imprastiat de furtuna pe promenada nu este de competenta Primariei, chiar daca vorbim despre domeniul public. Atunci cand o masina cu pamant este descarcata pe domeniul public, Primaria il amendeaza pe cel care a comis fapta, dupa care il pune sa faca curat. Asa este si cu nisipul. Al cui este nisipul? Al DADL si ei sa faca curatenie. Ca doar nu vor sa le caram noi nisipul inapoi pe plaja", a spus Radu Mazare, cu specificarea ca DADL-ul a fost deja notificat ca daca nu va strange nisipul de pe promenada, va primi sanctiune contraventionala. La fel ca si IPJ Constanta, Directia Apelor Dobrogrea Litoral a reactionat la afirmatiile primarului Radu Mazare: "Nisipul a fost imprastiat pe promenada in urma furtunii de la inceputul lunii iulie, si nu ca urmare a unei activitati a DADL. Promenada este domeniu public al Primariei, fapt pentru care principala responsabilitate o are autoritatea locala, ce are contract cu o firma de salubritate, platita de catre toti cetatenii municipiului, si care are obligatia sa mentina un oras curat, inclusiv statiunea Mamaia. Ne punem intrebarea, toamna cand cad frunzele, Primaria ii cere societatii care se ocupa cu intretinerea spatiilor verzi sa stranga aceste frunze? Regretam ca, in plin sezon estival, turistii trebuie sa beneficieze de astfel de ' surprize ' venite din partea Primariei Constanta, care se adauga vestitelor panouri de 'neputinta'", a precizat, printr-un comunicat de presa purtatorul de cuvant al DADL, Catalin Anton.