Majoritatea prefectilor raman in functii dupa ce au sustinut examenul de atestare pe post. Ei au inceput sa-si dea demisiile din partidele care i-au promovat in aceste functii.
Examenul are loc pe parcursul a doua zile, la sediul Institutului National de Administratie (INA), prima runda avand loc marti. Prefectii prezenti la examenul de marti au fost pusi sa raspunda unui set de 40 de intrebari privind prevederi din Constitutie, legile administratiei publice locale, atributiile Guvernului si cu privire la alte acte normative, unele in stadiu de proiect. De asemenea, candidatilor li s-a cerut sa traduca un articol din Constitutie intr-una din limbile vest-europene.
Lucrarile vor fi corectate incepand chiar de marti. Rezultatele primei serii vor fi facute publice miercuri, iar pentru cei care au dat examen in seria a doua - vineri, a precizat Biroul de presa al INA.
Actualii prefecti si subprefecti vor fi mentinuti in functie dupa 1 ianuarie 2006 doar daca promoveaza examenul de atestare pe post, gestionat de catre Comisia de recrutare a inaltilor functionari publici, prevazuta in Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarului public.
Mai exact, prefectii si subprefectii pot alege intre functia politica si cea din administratie, iar cei care opteaza pentru administratie trebuie sa sustina acest examen de atestare. Reprezentantii Guvernului in judetele Caras-Severin, Dambovita si Ilfov au anuntat deja ca opteaza pentru functiile politice.

Mioara Mantale nu a demisionat inca

"Nu am demisionat inca din functia politica, insa o voi face numai dupa ce se afiseaza rezultatele examenului. Daca voi fi confirmata pe functie, voi renunta la functia din partid", a declarat prefectul Capitalei, Mioara Mantale. "A fost ca un examen la facultate. Am avut emotii, nu am prea dormit bine pentru ca m-am gandit ca as putea gresi unele intrebari sau unele sa nu stiu sa le abordez... E normal sa ai emotii", a spus aceasta.
"Ar fi pacat sa renunt acum. Functia de prefect al Capitalei nu este tot una cu functia de prefect al unui judet. Iti aduce o nota in plus de prestigiu. Totusi, capitala unei tari iti da o alta valoare fata de alte judete", a afirmat Mantale.