Zilele directorilor PSD in functiile de conducere de la institutiile cu subordonare guvernamentala sint pe terminate. Prefectul Ion Diaconu i-a convocat, ieri, la o sedinta pe toti sefii serviciilor publice deconcentrate si practic le-a cerut demisia. Conform declaratiilor unora dintre cei prezenti la intrunire, acesta le-a explicat ca s-au schimbat formatiunile aflate la putere si ar fi bine sa renunte la functiile pe care le detin, intrucit fac parte din alt partid si este mai greu sa puna in practica programul de guvernare al altor partide. Printre cei care au participat la sedinta s-au numarat Ioan Toma, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala, Mircea Vucovici, inginer sef la Sistemul de Gospodarire a Apelor, Constantin Manolache, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean, Florin Asaftei, directorul filialei judetene a Societatii Nationale "Imbunatatiri Funciare ", Tamara Ciofu, directorul Directiei de Sanatate Publica, Eugen Arama, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Corneliu Daniliuc, comisarul sef al Garzii de Mediu, Radu Stroici, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca. La intrunire au luat parte si cadre din Politie, SRI si alte unitati militarizate, dar potrivit acelorasi surse, lor nu li s-ar fi vorbit despre demisie.

De fapt, pretextul convocarii sedintei a stat in avertizarile meteo, insa dupa ce reprezentantii internelor au parasit sala, prefectul a avut discursul despre demisii in prezenta sefilor de la unitatile civile. Dupa sedinta, acesta a recunoscut ca s-a discutat despre schimbarile de directori, dar ca nu ar fi cerut cuiva demisia. "Eu le-am facut doar o recomandare, nu i-am obligat. Daca vor refuza nu este nici o problema ", afirma primul reprezentant al Guvernului in Botosani. El mai spune ca nu a primit nici o dispozitie de la Executiv sa ceara demisiile directorilor PSD si nici pentru a le recomanda sa recurga la un asemenea gest.

Toti directorii mentionati, alaturi de care au mai luat parte si altii la sedinta, sint membri PSD. Majoritatea directorilor convocati la sedinta au obtinut posturile pe care le ocupa dupa ce PSD a preluat puterea in 2000.

Pesedistii nu par insa dispusi sa renunte usor la posturile pe care le detin. La nivel national a fost format un comitet de sprijin a sefilor de institutii schimbati din functie de actuala putere. Conducerea centrala a partidului a cerut sefilor din institutii care sint inlocuiti sa se adreseze acestei comisii si le-a recomandat sa actioneze in instanta ministerul in subordinea caruia se afla unitatea pe care o conduc. "Sint mai multi juristi acolo. Sa vedem ce o sa iasa ", afirma Constantin Contac, presedintele CJ. Acesta nu a fost invitat la sedinta mentionata si a aflat de cererile de demisii de la unii dintre directori care i s-au plins se pare de presiunile la care sint supusi.

Indepartarea social-democratilor din functie nu va fi insa un lucru foarte usor. Multi dintre ei sint functionari publici si, potrivit legislatiei in vigoare, este dificil sa se aplice o simpla sanctiune unui angajat cu un astfel de statut, conditii in care aproape ca nici nu se mai poate vorbi de o demitere. Solutia cea mai la indemina ar fi ca directorii sa isi dea singuri demisia, astfel explicindu-se si recomandarea prefectului. Daca nu se va intimpla acest lucru, probabil ca se va proceda ca la inceputul anului 2001, cind s-au schimbat denumiri de institutii si o serie de acte normative pentru a se organiza concursuri de directori care sa fie cistigate de apropiatii noii puteri.

Schimbarile totusi au inceput si provin din interiorul Prefecturii. Dupa ce postul de consilier al prefectului ocupat de Constantin Hutu a disparut din organigrama institutiei, purtatorul de cuvint Adriana Daniliuc a fost determinata practic sa plece si se pare ca se pregateste si schimbarea secretarului general Gheorghe Munteanu. In cazul celui din urma se motiveaza modificarea organigramei institutiei prin preluarea serviciului de pasapoarte.