Traian Basescu a intrat ieri, fix la 9.58, pe poarta principala a Palatului Cotroceni pentru prima oara in calitate de presedinte al Romaniei. Dupa doua minute, el a trecut in revista garda de onoare, dupa care a fost intonat Imnul de stat. Presedintele Basescu a fost intampinat de fostul presedinte Ion Iliescu, insotit de vechii si noii consilieri de stat. In timp ce Basescu venea la Cotroceni ca sa se instaleze pentru urmatorii cinci ani, echipa sa de consilieri prezidentiali, Theodor Stolojan, Andrei Plesu, Adriana Saftoiu, Claudiu Saftoiu si Renate Weber, era deja acomodata cu noua locatie. Acestia au fost prezenti la noul loc de munca inca de acum doua zile.

Mostenirea lui Iliescu

Predarea-primirea mandatului prezidential s-a facut in absenta presei. In Biroul prezidential, Iliescu i-a inmanat lui Basescu sigiliul de stat si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului presedintelui Romaniei. Fostul si actualul presedinte au stat apoi de vorba aproape o jumatate de ora. Iliescu a declarat, inainte de a parasi Cotroceniul, ca a fost o discutie civilizata despre unele chestiuni concrete, dar ca au fost evocate si amintiri comune. El a mai spus ca i-a lasat mostenire presedintelui Basescu spiritul Cotrocenilor de deschidere, comunicare. Sfatul pe care i l-a dat direct noului presedinte a fost ca este esential sa stabileasca un dialog cu toata lumea, tinand cont ca statutul de sef al statului este altceva fata de cel de sef de partid sau de primar.

Punct si de la capat

La finalul intalnirii, Basescu la condus pe fostul presedinte si, inainte ca acesta sa primeasca pentru ultima oara onorurile militare cuvenite, i-a strans mana si i-a urat “drum bun“. Iliescu s-a imbratisat apoi cu fostii sai colaboratori, dupa care a marturisit presei ca este “intr-un fel“ emotionat.
“Fiecare final inseamna un nou inceput. Ma pregatesc pentru noul inceput. Totdeauna te desparti nu cu usurinta de un loc de munca, de un colectiv cu care ai lucrat. Este fireasca si umana aceasta chestiune, dar am trecut prin multe asemenea momente“, a declarat Iliescu. Despre viitorul sau politic, Iliescu a spus ca nu a luat inca o decizie daca se va intoarce in fruntea PSD. “Vom vedea, nu ma precipit“, a spus el zambind enigmatic.
Inainte de a se urca in masina, Iliescu a vrut sa intre si in biserica din curtea Palatului, reconstruita la initiativa sa, numai ca aceasta era inchisa. Masina fostului presedinte a parasit apoi Cotroceniul nu pe poarta principala, ci pe una dintre portile de serviciu.