Eurodeputatul PDL Cristian Preda (foto) se intreaba ce le promite liderul PSD Victor Ponta alesilor PDL dispusi sa treaca in opozitie, opinand ca ar putea fi vorba de sustinere la alegerile din 2012, dar a aratat ca sunt si alesi prea deceptionati ca sa mai vrea sa candideze.

"Victor Ponta a marturisit ieri ca partidul pe care il conduce face eforturi pentru a recruta deputati PDL. Obiectivul e destituirea guvernului actual. Fruntasul social-democrat a adaugat ca acest obiectiv nu e unul partizan, ci unul national. Asa sa fie? Guvernul Boc e sustinut de fosti pesedisti. Cand vorbeste despre ei, Ponta ii numeste tradatori. Cand vrea sa atraga adversari, Ponta ii imbie cu discursul despre interesul national", a scris Preda sambata pe blogul sau, referindu-se la afirmatiile facute vineri de liderul PSD, legate de compromisurile pe care partidul social-democrat este dispus sa le faca pentru a aduna voturile necesare motiunii de cenzura.
Preda arata ca Victor Ponta lasa sa se inteleaga ca daca pleci din PSD esti tradator, iar daca vii - esti patriot, insa opineaza ca faptele sunt mai simple decat retorica liderului PSD. Astfel, eurodeputatul da vina pe sistemul de vot introdus in 2008, care a slabit forta partidelor asupra propriilor alesi. "Nemaifiind alesi pe lista, deputatii si senatorii au capatat autonomie. Deocamdata, stabilitatea guvernamentala a avut de castigat de pe urma acestui sistem. PSD cauta sa rastoarne situatia, mizand pe diminuarea increderii in PDL", scrie Cristian Preda.
El spune ca ar fi interesant de aflat ce le promite Victor Ponta democrat-liberalilor dispusi sa treaca in opozitie, opinand ca ar fi vorba despre sustinere pentru urmatoarele alegeri parlamentare, din 2012. "Asa s-ar parea, daca luam in seama faptul ca tot liderul PSD a vorbit despre compromisul primirii in PSD a unor adversari, dar si despre anuntarea candidatilor sai in alegerile din 2012 peste cateva luni. In alte cazuri, e posibil sa nu fie vorba despre o asemenea promisiune. Exista alesi care sunt, pur si simplu, deceptionati si care nu mai vor sa candideze", incheie Preda, exprimandu-si speranta ca Victor Ponta nu ii stie pe toti acei parlamentari care nu mai doresc sa candideze in 2012.
Social-democratii s-au intalnit in acest sfarsit de saptamana in Delta pentru a discuta despre principalele probleme politice si despre miscarile pe care PSD le va face in sesiunea parlamentara care va incepe in septembrie. Intalnirea social-democratilor a fost informala, in care s-a discutat despre problemele actualei guvernari, dar si despre motiunea de cenzura din toamna, potrivit Realitatea TV.
"Tot ceea ce tine de noi, asa cum am facut si pe 15 iunie, facem ca sa avem numarul necesar de voturi. Asta inseamna inclusiv compromisuri pentru ca, sa primesti oameni de la alt partid, este un compromis pe care, insa, il facem, in dorinta de a avea numarul necesar si de a trece motiunea de cenzura. De pe 17 octombrie, PSD este capabil sa dea tarii o guvernare de o mie de ori, cu modestie spun, mai buna decat guvernarea Boc", spunea, vineri, presedintele PSD, Victor Ponta.