Intentia liberalilor de a modifica substantial legile privind proprietatea - in sensul impunerii principiului restituirii integrale, in natura sau prin despagubiri acolo unde nu se poate altfel - i-a luat prin surprindere atat pe amicii cat si pe adversarii PNL-ului. Daca democratii - colegi de Coalitie cu liberalii - s-au multumit sa declare ca vor aprofunda propunerile facute de PNL, opozitia (formata din PSD si PPRM) nu s-a dovedit la fel de gentila, chiar daca problema respectarii proprietatii este la mare cinste in Uniunea Europeana.

Conform reactiilor, se poate spune ca, abrupt (PPRM) sau pe sest (PSD) se opun de fapt modificarii legilor proprietatii. PPRM este total impotriva modificarii legilor referitoare la proprietate prin metoda asumarii raspunderii guvernamentale - metoda pe care Augustin Bolcas a si calificat-o drept "absurda”. In context, deputatul PPRM a sustinut ca asumarea raspunderii se poate face pentru o singura lege si a reamintit actualei puteri criticile proferate de PNL si PD, pe vremea cand erau in opozitie, atunci cand cabinetul PSD si-a asumat si el raspunderea pentru pachetul de legi anticoruptie. In opinia lui Bolcas, proprietatea reprezinta "o institutie de baza a economiei de piata functionale”, prin urmare nimanui nu-i este permis sa se "joace” cu regimul ei juridic.

Spre deosebire de PPRM, PSD o ia dupa gard

Mai mult, chiar daca recunoaste ca legile referitoare la domeniul proprietatii sunt "imperfecte si criticabile”, Bolcas doreste ca "remedierea deficientelor” sa fie dezbatuta pe indelete in Parlament si nu sa treaca in forma dorita de Guvern. Spre deosebire de PPRM, care s-a opus pe fata intentiei liberalilor, fostul partid de guvernamant a dat-o cotita. Astfel, dupa un "salut” plin de vigoare adresat actualei puteri pentru "continuarea procesului de retrocedare”, Adrian Nastase s-a grabit sa insire "riscurile” pe care le comporta modificarile propuse de liberali - cele mai multe de natura financiara. Tinand cont de faptul ca despagubirile cuvenite proprietarilor vor fi suportate de buget, bineinteles ca Nastase a avut grija sa pomeneasca si discrepanta existenta intre numarul proprietarilor beneficiari - aproximativ 600.000 de mii - si cel al contribuabililor romani - peste 14 milioane. La finalul tuturor insinuarilor, Adrian Nastase a solicitat si el dezbaterea pe indelete a modificarilor propuse de PNL - si nu o dezbatere parlamentara ci una publica. (Simona BADULESCU)
Atacul lansat impotriva lui Hrebenciuc a venit dintr-o nebanuita zona, si anume dinspre redactia cotidianului Adevarul, ziar despre ale carui legaturi cu Hrebenciuc, Taher & comp., s-au spus multe si nevrute de-a lungul anilor. Concret, aflat pe punctul de a fi debarcat de la conducerea ziarului in cauza prin voia actualului patronat, Cristian Tudor Popescu s-a napustit asupra lui Hrebenciuc - considerat, cu aceasta ocazie, "guzganul rozaliu” care roade temeliile - sau varfurile - redactiei. Dincolo de acuzatii, interesanta fost reactia - sau mai bine zis lipsa de reactie - a celor doi lideri PSD-isti in cauza, care au preferat sa renunte, ieri, la aparitiile publice doar vor scapa de explicatii. Astfel, pe Nastase l-a scapat o salvatoare gripa ( "are febra mare, doua zile o sa zaca”, au sustinut colegii sai de partid) iar Hrebenciuc a invocat si el oboseala provocata de deplasarea in Spania alaturi de echipa Steaua. In aceste conditii, partidul a fost obligat sa-l scoata la inaintare pe Mircea Geoana care, desi a recunoscut ca nimeni nu stie ce rol a jucat Hrebenciuc in toata povestea, s-a grabit sa sustina ca PSD "nu are nici o interferenta cu criza de la Adevarul”.

S-a relansat tema presei controlate financiar-politic

Cu toata "discretia” rozelor - luate in mod evident prin surprindere - diplomatia lui Geoana a fost anihilata de Miron Mitrea care, dupa Delegatia Permanenta a PSD, nu a ezitat sa declare ziaristilor ca Hrebenciuc va trebui sa clarifice lucrurile "asa cum a spus si domnul Iliescu”. De fapt, verificarile de rigoare au aratat ca domnul Iliescu a spus ceva mai mult, si anume ca ar trebui ca toti PSD-istii implicati in culisele afacerii "Adevarul” sa dea cu subsemnatul. Mai multi sau mai putini, clar este ca scandalul declansat in redactia cunoscutului cotidian relanseaza tema presei controlate de grupuri financiare si politice si arunca o noua caldare de zoaie peste clasa noastra politica, partea leului revenind, ce-i drept, fostului partid de guvernamant. La fel de sigur este ca febra lui Nastase va scadea, asa cum oboseala lui Hrebenciuc va disparea si ea, astfel incat cei doi vor putea sa evolueze din nou in public, moment in care vor fi obligati sa dea si explicatii. Daca tinem cont de faptul ca unul este acuzat cu probe iar al doilea are ghinionul ca C.T. Popescu sa nu fi castigat batalia cu patronatul, este clar ori ca respectivele explicatii trebuie sa fie al dracului de solide ori ca este momentul ca cei doi sa contacteze o boala serioasa, cu tratamente si convalescenta prelungite. Oricum ar fi, intrarea lui Nastase la apa acum, in preajma Congresului, a mai inregistrat un punct in plus in contul taberei Iliescu.