AGERPRES informeaza: USL nu se opune votului prin corespondenta, dar isi doreste ca acesta sa exprime corect optiunea alegatorilor
Uniunea Social Liberala (USL) nu se opune votului prin corespondenta, dar isi doreste un act normativ care sa exprime corect optiunea alegatorilor din strainatate, iar actualul proiect de lege propus de PDL favorizeaza "frauda electorala", nu respecta principiile transparentei si securitatii alegerilor, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, social-democratul Adrian Dobre, membru al Departamentului de Politica Externa al PSD.
‘‘Proiectul de lege nu contine definirea modalitatilor de fraudare si nici vreo sanctiune aplicabila, nu exista o lista clara a documentelor care sa ateste stabilirea domiciliului sau a resedintei in strainatate, nu exista nicio garantie ca documentele pe care un cetatean trebuie sa le transmita pentru a fi inregistrat la registrul alegatorului sunt reale. Alegatorii care voteaza prin corespondenta nu sunt in mod automat si obligatoriu radiati din listele electorale din tara. Pana la deschidere, plicurile ce contin voturile alegatorilor se afla la dispozitia unei singure persoane - presedintele biroului electoral al sectiei de votare, care poate face cu ele orice. Nu exista obligatia ca plicul cu optiunea de vot sa fie trimis cu confirmare de primire‘‘, a enumerat social-democratul cateva din problemele pe care le-ar ridica actul normativ propus.
El a sustinut ca, prin proiectul de lege propus, PDL exclude orice control sau monitorizare din partea Opozitiei sau a societatii civile. Opozitia nu vrea sa asiste la crearea cadrului legislativ prin care PDL isi asigura un milion de voturi de la romanii din diaspora, a declarat Dobre. Social-democratul a spus ca o comparatie sau trimitere a proiectului de lege la votul prin corespondenta din Australia este "cel putin absurda‘‘.
Adrian Dobre a atras atentia totodata ca in materialul privind instructajul personalului diplomatic se face trimitere doar la Codul bunelor practici in materie electorala elaborat de Comisia de la Venetia, dar nu si la raportul acesteia privind votarea in afara tarii, ‘‘chestiune care ofera o imagine trunchiata asupra acestei modalitati de vot‘‘.
‘‘Toate aceste lucruri transforma, de fapt, MAE, din organismul care ar trebui sa apere si sa promoveze interesele Romaniei in afara, in instrumentul electoral al PDL. Declaratia de intentie a lui Baconschi privind cele un milion de voturi de la romanii din afara este mai mult decat elocventa‘‘, a adaugat Dobre.