MACHIAVELLI informeaza: PNL considera declaratiile lui Traian Basescu privind neplata arieratelor la medicamente drept "iresponsabile"
Partidul National Liberal (PNL) considera "iresponsabila" pozitia sefului statului prin care indeamna institutiile statului roman sa nu plateasca arieratele la medicamente, iar efectul acesteia poate fi extrem de periculos pentru sistemul de sanatate.
"Aceste datorii sunt angajamente de plata legale pentru servicii contractate si executate, care au fost solicitate de spitale si pacienti in baza regulilor existente in acel moment. Decontarea de catre autoritatile statului a medicamentelor se face pe baza Contractului Cadru, asumat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial, avand valoare de reglementare legala. Ceea ce face presedintele Traian Basescu este de fapt instigare la nerespectarea legii si a angajamentelor contractuale ale statului", se arata intr-un comunicat de presa remis joi AGERPRES de PNL.
Liberalii sunt de parere ca efectul declaratiilor "iresponsabile" ale lui Traian Basescu poate fi unul extrem de periculos pentru sistemul de sanatate din Romania pentru ca mii de farmacii si toate firmele de distributie pot intra in faliment, iar producatorii si importatorii vor scoate de pe piata din Romania unele medicamente mai scumpe. "In final, se poate ajunge si la decizia de a sista furnizarea de medicamente catre distribuitori, farmacii si spitale, ceea ce ar echivala cu un dezastru de proportii pentru bolnavii din Romania", mai spun liberalii in comunicatul de presa. Potrivit aceluiasi document, in 2009, tot sub "Guvernul Basescu - Boc - Udrea", termenele de plata s-au prelungit de la 60 la 210 zile dar nici intervalul de 210 zile nu a fost respectat de guvernarea actuala, iar Romania este azi una dintre tarile cu cele mai mari intarzieri in plata facturilor in sanatate, alaturi de Grecia.
"Probabil Traian Basescu nu stie ca pana in 2013 Romania trebuie sa puna in aplicare Directiva europeana privind combaterea platilor intarziate, care obliga autoritatile publice sa isi plateasca datoriile catre furnizori in 30 de zile, cu derogare speciala de pana la 60 de zile in cazul unitatilor sanitare. Farmacistii si cei din industria farmaceutica, acum blamati de presedintele Traian Basescu, care a gasit un nou dusman, au asigurat timp de sase luni, pe banii lor, medicamente gratuite si compensate. Presedintele Traian Basescu trebuie sa isi imagineze ce ar fi insemnat oprirea eliberarii de medicamente pentru oncologie sau diabet, de exemplu si cati romani nu ar mai fi avut nici o sansa la viata", se mai arata in comunicatul PNL.