Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut diplomatilor romani participanti la Reuniunea anuala a corpului diplomatic al tarii noastre sa faca tot posibilul pentru a ne putea integra la termen in UE si sa renunte definitiv la limbajul „à la Stefan Gheorghiu“. La randul sau, ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, a admis ca vor mai exista schimbari in randul ambasadorilor.
La reuniunea organizata la Hotel Howard & Johnson de MAE, Tariceanu a avertizat ca integrarea in Uniunea Europeana la momentul 1 ianuarie 2007 este obiectivul fundamental al Romaniei, Guvernul neavand variante de rezerva in conditiile ratarii acesteia. Seful Executivului i-a asigurat pe cei aproximativ 120 de ambasadori, consuli si directori de institute culturale de angajamentul sau si al echipei sale pentru rezolvarea problemelor semnalate de UE si care pot duce la activarea clauzei de salvgardare.
Premierul Tariceanu le-a prezentat diplomatilor o analiza financiar-economica a Romaniei in situatia de fata si a facut apel pentru ca rezultatele obtinute de Guvernul sau in ultimele luni in acest domeniu, la fel ca si reformele din Justitie, Administratie si Interne, Concurenta, Mediu sa fie aduse cat mai prompt la cunostinta factorilor de raspundere europeni. Totodata, seful Executivului le-a solicitat ambasadorilor aflati la posturi in statele membre recent integrate in UE sa transmita la Bucuresti informatii cat mai detaliate despre experienta ante si post integrare a acestora, despre solutiile gasite de acestea pentru limitarea costurilor integrarii.

„Renuntati la limbajul 'à la Stefan Gheorghiu'“

Primul-ministru le-a spus celor prezenti la reuniune ca onestitatea este cea mai eficienta cale de dialog. „Iesiti din tiparele comoditatii, renuntati definitiv la limbajul 'à la Stefan Gheorghiu' pe care nu il mai intelege nimeni in lume, fiti prezenti la reuniunile economice si politice importante si pregatiti puncte de vedere care sa sustina interesele noastre“, i-a indemnat seful Executivului pe diplomatii romani.
Tariceanu le-a cerut acestora sa faca tot posibilul pentru a promova o imagine pozitiva a tarii noastre care sa contracareze eticheta actuala de „tara aflata in mari nevoi“.

Critici impartasite

In acelasi timp, ministrul Razvan Ungureanu a declarat ca impartaseste criticile aduse de premier corpului diplomatic roman. Seful diplomatiei romane a considerat ca aceste obiectii sunt unele firesti, in acord cu pretentiile intelectuale si morale pe care postul de diplomat le reclama si pe care ar trebui sa le aiba fiecare cetatean in calitate de platitor de taxe.
Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca este nevoie de ambasadori cu un mod de gandire „fara clisee, fara nici o tangenta cu o epoca de care trebuie sa ne despartim o data pentru totdeauna, dupa 15 ani, fara nici un regret si fara reflexe intarziate“.
Ministrul de Externe a declarat ca procesul de intinerire a corpului diplomatic si consular a inceput in ianuarie si continua, MAE incepand procesul pensionarilor.