Municipalitatea craioveana are sanse sa-si recupereze milionul de dolari destinat reparatiilor de drumuri, bani pe care i-a primit de la guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu, dar i-au fost luati de guvernul lui Victor Ponta
Povestea milionului de dolari are inceputul in primele zile ale lunii aprilie, cand cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a aprobat o hotarare de guvern prin care aloca primariilor fonduri totale de 648 de milioane de lei, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia guvernului. Prin acest act normativ - HG nr. 255/03.04.2012 - municipiului Craiova ii era acordata suma de 3,5 milioane de lei (35 de miliarde de lei vechi), "pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile", dupa cum se mentioneaza in actul normativ. Craiova nu avea insa restante la proiectele finantate din fonduri europene, asa ca Biroul Administrare si Întretinere Drumuri din cadrul municipalitatii a solicitat alocarea acestor bani la capitolul Reparatii strazi. Primarul Antonie Solomon a avizat aceasta propunere si a transmis-o mai departe consilierilor locali, convocandu-i totodata in sedinta extraordinara in data de 13 aprilie.
Doua sedinte, nici un rezultat
Numai ca aceasta sedinta nu s-a mai tinut din motive politice. Suparati ca primarul n-a catadicsit sa vina in fata lor, consilierii PSD si PNL s-au ridicat si au parasit sala, apoi au plecat si cei de la UNPR. În sala au ramas doar consilierii PDL, noua la numar, insuficienti pentru ca sedinta sa se poata desfasura.
Pe 26 aprilie, in urmatoarea sedinta a consiliului local, proiectul de rectificare bugetara prin care urma sa fie primiti banii de la guvern a fost din nou adus in discutie. Însa, cu opt voturi pentru (PDL), opt impotriva (PSD) si opt abtineri (UNPR si PNL), consilierii n-au aprobat introducerea sa pe ordinea de zi. Aceasta ciudata alianta intre PSD, PNL si UNPR avea de fapt scopul de a nu-i da posibilitatea pedelistului Marinica Dinca sa propuna, in cadrul aceluiasi proiect, o rectificare bugetara privind acordarea unui ajutor de 1.000 de euro pentru fiecare nastere. Efectul colateral s-a vazut cateva zile mai tarziu, cand guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost rasturnat in urma unei motiuni de cenzura. Noul guvern, cel al lui Victor Ponta, a dat imediat o ordonanta de urgenta prin care retragea din conturile autoritatilor locale banii alocati de fostul guvern din Fondul de rezerva bugetara si inca necheltuiti.
Bani pentru datorii
Saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a decis insa ca ordonanta lui Ponta privind retragerea banilor de la primarii este in parte neconstitutionala, ea aplicandu-se numai in cazul sumelor alocate de guvern, dar "neutilizate de catre unitatile administrativ-teritoriale care nu au inregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si nu au avut in derulare cofinantari de proiecte cu finantare externa nerambursabila". În acest context, Primaria Craiova are din nou sansa de a primi acei bani. "Am primit de la Finante o adresa prin care ni se solicitasa precizam restantele pe care le aveam la diverse date, la 31 martie, 30 aprilie si 15 mai. O sa completam aceasta adresa si o s-o trimitem cat mai repede la Finante cu obligatiile pe care le aveam la momentul respectiv, atat cu privire la plata restantelor, cat si pentru proiectele cu finantare europeana. În functie de asta, probabil se decide daca ni se lasa sau nu acei bani. Cred ca avem sanse sa-i primim, pentru ca noi avem restante, ori guvernul tocmai pentru asta ni i-a dat", a explicat Nicolae Pascu, directorul Directiei Economico-Financiare din cadrul Primariei Craiova.