Presedintele Traian Basescu a pus ieri capat speculatiilor legate de desemnarea de catre Romania a unui comisar european. ßeful statului a spus ca el este de parere ca pentru postul de comisar european va fi nominalizat un om politic din PD sau din PNL. Basescu a adaugat ca este posibil, de asemenea, sa fie propuse doua persoane - una din partea democratilor, cealalta din partea liberalilor - urmand ca decizia sa apartina presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Basescu a facut aceasta declaratie la Aeroportul "Henri Coanda", inaintea plecarii intr-o vizita oficiala in Armenia.
Miercurea trecuta, a doua zi dupa prezentarea Raportului Comisiei Europene, premierul Calin Popescu-Tariceanu a primit de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare prin care il anunta ca poate demara procedurile privind desemnarea unui comisar european. In aceeasi zi, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat, la Bucuresti, ca asteapta ca Guvernul roman sa ii prezinte un candidat pe care sa il accepte pentru postul de comisar la CE, urmand ca portofoliul care va fi atribuit acestei persoane sa fie stabilit ulterior.

Posibile variante... dejucate

Numele vehiculate pana acum pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei sunt Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzaverde.
De asemenea, surse apropiate de Palatul Cotroceni au declarat ca in carti ar fi intrat si Vasile Puscas si Petre Roman.
ßi UDMR a anuntat ca va propune un candidat pentru nominalizarea Romaniei pentru postul de comisar european, cel mai probabil acesta urmand sa fie senatorul Gyorgy Frunda.

"Presedintele nu poate face nominalizari"

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat ieri ca presedintele Traian Basescu nu are niciun drept sa faca nominalizari pentru candidatii Romaniei la functia de comisar european si ca un reprezentant al PSD in acest post ar asigura un echilibru politic in Comisia Europeana. Geoana a afirmat ca PSD va continua sa sustina ca unul dintre candidatii pe care Romania ii va propune pentru functia de comisar european trebuie sa apartina "familiei socialiste europene", deci PSD.
Pe de alta parte, liderul social-democrat a replicat anuntului facut de presedintele Basescu - potrivit caruia Opozitia nu poate spera sa obtina functia de comisar european - afirmand ca seful statului nu are niciun drept sa faca nominalizari in aceasta privinta.
"Decizia este a Guvernului, propunerea este a prim-ministrului, dar decizia finala este a Parlamentului European si a presedintelui Comisiei Europene, unde familia europeana din care face parte PSD are un cuvant de spus", a afirmat Geoana.
Pe de alta parte, el a apreciat ca premierul Calin Popescu-Tariceanu ar trebui sa faca "un gest de minima decenta" si sa consulte si celelalte formatiuni parlamentare la desemnarea candidatilor la functia de comisar european.