Catavencii : 'Desertul tatarului' (Autor: Doru Buscu)

Cu 7 zile inainte de Craciun, Basescu a infulecat porcul, acel porc pe care, declarind anterior ca nu-l va inghiti, l-a tavalit cu sirg prin cacat si l-a impanat cu minciuni. Ca un piton incolacit pe obsesiile sale, presedintele si-a dilatat maxilarul pina la limita grotescului, ca sa poata primi, mai intii pe git, apoi in adincurile fiintei lui, aceasta gigantica umilinta.
Ce greturi ii va fi stirnind in intestine hoitul fermentat e greu de spus. Pina una-alta, el se afla acolo, la concurs cu alte sprituri si borituri, ba chiar cu bucati de democratie nedigerata, care, se stie, ii cad greu presedintelui la stomac.
Dar, pina se stabilesc ministrii si pina e validat Guvernul Ponta, pina se reuneste noul Parlament si pina incepe supermajoritatea sa se duca pe copca, avem timp sa ne intrebam: de unde vine ambitia lui Basescu? De unde-si trage seva acest mod sleampat si violent de a contrazice pe toata lumea, de a-i contraria si infuria pe toti? Care e originea nebuniei lui odihnite? Unde s-a nascut primitivismul sau de rau augur?
Raspunsul nu trebuie cautat in lumea civilizata, ci la est de Prut, in stepa calmuca. Basescu e mongol - poate tatar, poate cuman, poate un peceneg corcit cu alte neamuri, ivit din genele unui strabun fioros. Fata, locul de bastina, dar mai ales o anume uitatura cruda ni-l arata in toata splendoarea lui de navalitor intirziat. Nu-i de mirare ca ii vrea pe huni la guvernare.
Eu m-am nascut si am copilarit in Dobrogea, inconjurat cu destula prietenie de turcii si tatarii uitati pe teren atunci cind istoria s-a retras. Le recunosc fata lata, blindetea, incapatinarea si vechea pornire de a incaleca sau a minca un cal. Sint oameni calzi si buni, artisti ai pastramei si ghiudemului, aratind, ca frizeri, un anume gust pentru obiectele taioase. Hormonii de migrator li s-au cumintit in ultimul secol. Dorul lor de a goni calare s-a sedentarizat. Au fost imblinziti de taclale si de lungile perioade de pace, iar acum mongolii Dobrogei nu mai alearga pe nimeni cu sabia scoasa.
Dar din hoarda linistita se mai iteste cite un cap rebel. Chel si anacronic, el se trage dintr-o bruta cu iatagan, doborita in incaierare acum citeva veacuri. ADN-ul mongol al presedintelui Basescu e netocit. S-a strecurat pina la noi pacalind civilizatia, aducind din Evul Mediu, la oblinc, incendii, violuri si decapitari. Fara ca Basescu sa stie, firea lui tatara ne supune la un sir de acte ratate. Cind ne cearta, presedintele ne-ar da, de fapt, foc. Iar cind ii face curte democratiei, el vrea, in secret, s-o violeze.