In timp ce liberalii sunt preocupati de conflictele interne, democratii pregatesc terenul pentru a castiga un capital electoral cat mai mare. Ieri, conducerea democratilor a luat in discutie o tema care ar putea sa-i aduca noi procente in sondaje. Liderul democrat, Emil Boc, a anuntat ca PD va elabora si va propune aplicarea la nivel guvernamental a unei strategii pentru subventionarea intretinerii din lunile de iarna.
Emil Boc a aratat ca dupa 1 ianuarie 2007, cand Romania va deveni membru UE, se vor interzice ajutoarele de stat pentru plata intretinerii pe timp de iarna, dar ca PD are solutii pentru acordarea acestor subventii. El a precizat ca PD i-a nominalizat pe ministrul Vasile Blaga, pe primarul Adriean Videanu si pe secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Mircea Toader sa elaboreze o strategie pentru acordarea acestor subventii.
Boc a declarat ca se iau in considerare doua variante. Prima ar presupune finantarea combustibilului pentru toata lumea, care va genera o scadere globala a sumelor platite de cetateni pentru intretinerea din iarna. Aceasta solutie vizeaza, in plus, si aplicarea unei cote diferentiate de subventie, care va ajunge pana la 5 milioane de lei vechi, pentru familiile cu venituri reduse. Cea de-a doua varianta presupune directionarea subventiilor pentru intretinere direct catre familiile sarace, iar cei care au venituri mari sa nu beneficieze de nici o scutire de plata. "Este o tema care va deveni extrem de arzatoare", a avertizat Boc.

Cu ochii la electorat

Propunerile democrate au, dincolo de grija pentru nevoile populatiei, un puternic iz de campanie electorala, avand in vedere ca au fost reluate discutiile despre alegerile anticipate. Democratii si liberalii au continuat si ieri dialogul la distanta pe aceasta tema.
Boc a tinut sa precizeze ca declaratiile sale si ale lui Vasile Blaga despre alegerile anticipate sunt opinii personale, nu decizii ale PD, si ca prioritatile democratilor sunt integrarea in UE si respectarea promisiunilor electorale.
El a aratat ca solutia anticipatelor "nu poate fi o decizie a partidului", dar ca acestea sunt necesare din cauza dificultatilor majore in actul de guvernare, din perspectiva sustinerii parlamentare, mai ales in Senat, unde este foarte dificila promovarea legilor organice, pentru care este nevoie de 69 de voturi, iar coalitia are 71 de senatori. "Unui Guvern fara sustinere parlamentara ii va fi foarte greu sa promoveze masurile care sa asigure o integrare de succes a Romaniei in UE", a declarat Boc.
Pe de alta parte, tot ieri, conducerea PNL a luat in discutie, in sedinta Biroului Permanent Central, tema alegerilor anticipate, concluzia fiind ca acestea reprezinta o solutie atipica pentru partid. "S-a discutat si despre problema alegerilor anticipate astazi. Opiniile majoritare in Biroul Permanent au fost sa convenim asupra Codului electoral mai intai, sa vedem care va fi strategia, cu ce dorim sa intram in viitoarele alegeri. Eu cred ca e prematur sa discutam despre alegerile anticipate", a declarat liberalul Puiu Hasotti.